Dragi naši, prije svega želimo vam zdravu, mirnu i uspješnu novu 2022. godinu. Vjerujemo da nakon gotovo dvije pandemijske godine, generalno gledano svi želimo sličan globalni scenarij za godinu koja je pred nama.

Prvi broj našeg „newslettera“ u godini obično čitate u debljim zimskim čarapama i uz topli napitak, no u posljednje vrijeme sve je manje „pravih“ zimskih dana. Gledajući kroz naočale širokog spektra, posljedice globalnog zatopljenja sve su očitije. U prilog tome može se istaknuti i otkazivanje muškog slaloma svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu zbog previsokih temperatura. Posljednjih desetak godina sve više ljubitelja zimskih aktivnosti planira godišnji odmor krajem siječnja, kroz veljaču pa čak i ožujak. Visoke temperature kroz jesen i ranu zimu utjecale su na kasniju pojavu snježnog pokrivača na skijalištima južne alpske strane. Iz tog razloga, u ovom siječanjskom izdanju našeg „newslettera“ spomenut ćemo fenomen koji je svake godine važna tema velikom broju naših klijenata – skijanje.

Skijanje je iznimno intenzivna tjelesna aktivnost koja nemilosrdno i rekli bismo „instant“ ukazuje na manjak psihofizičke pripremljenosti te u kombinaciji s velikim vanjskim silama, tjelesnom masom i nepredvidivošću prirode nerijetko daje za rezultat – ozljedu. Naime, za razliku od ljetnog godišnjeg odmora za kojeg nije potrebna značajnija fizička priprema, zimovanje, ukoliko ga se provodi u pancericama, zahtjeva pripremu koja se najčešće uzima zdravo za gotovo.

Manjak kretanja koji je primjetan na globalnoj razini, a u posljednje vrijeme je dodatno potenciran pandemijskim utjecajem, stvara značajne promjene u mehanizmima prirodne lokomocije čovjeka, antigravitacijski mišići su često inhibirani, a mišićno-zglobni sustav neuravnotežen. Kao posljedica, javlja se disfunkcionalnost dinamičnih stabilizatora našeg tijela (mišića), a time vanjske sile opterećuju naše statične stabilizatore (zglobove i ligamente) što izuzev ozljeda uslijed padova i naglih pokreta, često dovodi i do preopterećenja, bolnih reakcija i upalnih procesa.

Svjesni opasnosti koje skijanje kao iznimno zahtjevna tjelesna aktivnost nosi, svakako vam preporučamo pripremu kojom biste prevenirali pojavu spomenutih problema. Prije odlaska na skijanje u našem PBS Centru zatražite procjenu stanja mišićno-zglobnog sustava, izokinetičku dijagnostiku na Biodex uređaju kojom se s lakoćom može otkriti mišićna neuravnoteženost, specifičnu pripremu na Pro fitter skijaškom simulatoru te individualiziran pristup usmjeren na detekciju i unapređenje najslabijih karika vašeg sustava za pokretanje.

A do tada, za sigurnu vožnju i balans kroz 2022. godinu isprobajte našu vježbu jednonožni avion i PBS kolačić! (vidi SOUL).

Potaknite obitelj, partnera ili prijatelje na zajedničku aktivnost i unesite smijeh i radost u vašu svakodnevicu našom zabavnom, ali i zahtjevnom vježbom jednonožni avion u paru. Neka ova vježba bude ujedno i vaša vodilja u 2022. na svim razinama – balans prije svega.

Marija Malbaša Ilić

Veliki sam fan, dapače, obožavatelj Body tehnike. Bila sam dugogodišnji klijent Ana-Marije, no zbog objektivnih okolnosti prestala sam vježbati na duži period. Moja životna priča uz Ana-Mariju ide tako da uvijek u ključnim trenucima u svom životu nađem put do nje i vratim joj se. Tako sam ponovno došla i nakon dijagnoze hernije tri diska. Nakon što sam isprobala terapijske vježbe koje su mi bile vrlo dosadne i nisam ih se mogla pridržavati te vježbati kontinuirano kao što je moja fizijatrica tražila, vratila sam se u PBS i nakon dva mjeseca doživjela svjetska čuda. U međuvremenu se otkrilo da imam i ozljedu lijevog ramena te lijevog koljena zbog čega nisam mogla čučnuti niti napraviti pokret ruke prema gore. Sada radim pokret u potpunosti, bolova u ramenu nema, mogu čučnuti i super napredujem s koljenom. O svom općem stanju ne moram niti govoriti, kako mi je svjetsko čudo –tijelo – napredovalo u samo dva mjeseca. To znači da tijelo pamti. Uz grupne treninge dva puta tjedno kod Ana-Marije, idem i dva puta tjedno na individualne treninge kod Goge što mi je izuzetno puno pomoglo. I psihički i fizički. Puno se zahvaljujem i sve vas jako jako volim i imam osjećaj kao da sam se vratila kući…

Prokulica, kelj pupčar ili čimulica vrsta je kelja, spada u porodicu kupusa, a svojim izgledom nalikuje na malu glavicu kupusa. Naziva se još i briselskim kupusom s obzirom da njezin uzgoj na području Europe započinje na području današnjega glavnog grada Belgije. Za razliku od drugih vrsta kupusnjača, kod prokulice ne jedemo listove biljke već pupove tj. male glavice koje rastu uzduž stabljike.

Unatoč tome što su rezultati jednoga zanimljivog istraživanja pokazali da je prokulica među namirnicama koju ljudi baš i ne vole, ona je pravo malo nutritivno čudo. Usporedbe radi, jedna šaka prokulica svojim hranjivim tvarima može zamijeniti cijelu glavicu kupusa.

Prokulice su izvor brojnih hranjivih tvari: vitamin A, K, E, C, B, minerali kalij, mangan, željezo, magnezij,bakar, kalcij, omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna…

Prokulice su vrlo snažan antioksidant zbog čega pridonose eliminaciji slobodnih radikala koji su uzročnici upalnih procesa u organizmu i koji mogu dovesti do razvitka raznih bolesti poput raka.

Prokulice su iznimno bogate vitaminom C koji je važan za zdravlje tkiva u tijelu, proizvodnju kolagena i jačanje imuniteta.

Prokulice sadrže vrlo veliku količinu vlakana što povoljno utječe na probavu kao i na regulaciju šećera u krvi, s obzirom da se vlakna sporije kreću kroz tijelo i sprječavaju brzo upijanje šećera u krv.

Isprobajte naš PBS-recept s prokulicama, uvrstite ga u prehranu i iskoristite sve blagodati toga maloga nutritivnog čuda.

PROKULICE S BRUSNICAMA (samostalno jelo ili kao prilog uz ribu ili meso)

Sastojci:

-500 g prokulica

-2 žlice maslinovog ulja

-1 žlica balzamičnoga octa

-šaka brusnica (po želji bilo koje sušeno voće ili suncokretove sjemenke pržene na suhoj tavi sa soja sosom)

Priprema:

– prokulice oprati i prepoloviti;

– pomiješati s maslinovim uljem, octom i malo soli;

– premjestiti u lim obložen papirom za pečenje;

– peći 20 minuta na 220 stupnjeva, ubaciti suho voće i peći još par minuta.

 DOBAR TEK!

Bio jednom jedan mali grad zvan PBS. Nalazio se na osamljenom šumskom proplanku s kojeg se pružao pogled na beskonačno nebesko plavetnilo. Stanovnici toga grada najviše bi voljeli noću ležati pod otvorenim nebom i gledati mliječnu stazu. Svakoga dana uživali bi u vatrometu zvjezdanih točkica. Često bi međusobno pričali kako su sretni što imaju priliku uživati u toj čaroliji svakoga dana, a ne samo blagdanima ili u danima posebnih slavlja. A onda su došli na ideju. U želji da svim ljudima dobre volje pruže zadovoljstvo kakvo i oni imaju, osmislili su poseban `PBS KOLAČIĆ`. Nakon što ga pojedeš, on počne pucketati, napravi vatromet u tebi, šarene šljokice potpuno obuzmu tvoje tijelo, osvijetle ga najljepšim bojama, a mali šljokasti patuljci zaškakljaju svaku stanicu tvoga tijela. Koja je svrha tog kolačića? PBS kolačić želi nas podsjetiti da se čarolija ne nalazi samo izvan nas, već i u nama samima. Želi upaliti naše unutarnje svjetlo kako bismo vidjeli kakva sva čuda posjedujemo. Dovoljan je jedan kolačić da osvijetli naše tijelo, a tada postajemo i svjetlost vodilja drugima. Ps: jedan od tajnih sastojaka tog kolačića je i Body tehnika. 🙂

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.