Početak je proljeća, dragi naši!

Nosite li na licima 🙂 ili 🙁 ?

Iako nam se ponekad čini kako je s vremenom sve manje ptičjega pjeva u zraku, iako smo u proljeće možda umorniji i/ili patimo i od alergija, ipak nam ono uvijek donosi i neke nove ideje, iskustva, odluke, novu životnu stranicu….

Prema principima drevne kineske medicine, a što je potvrđeno i nedavnim znanstvenim istraživanjima, naše je tijelo veliki energetski sustav sa stanicama i organima koji su međusobno povezani protokom energije putom 12 glavnih energetskih kanala (meridijana). Energija formira našu biološku strukturu obavijajući nas energetskim poljem (aurom) unutar kojega se događaju veliki procesi energetske razmjene i programiranja našega staničnog funkcioniranja. Zamislimo balon, nevidljivi balon unutar čijega se centra počinju materijalizirati vidljive strukture. Prema jednome od danas najutjecajnijih znanstvenika kvantne fizike Nassima Harameina: „Biologija je mehanizam povratne informacije iz energetskoga polja odakle se događa utjelovljenje svjesnosti.“

Vježbajući, naše utjelovljenje (tijelo) počinje vibrirati te se protok te vibracije pojačava prolaskom kroz svaku našu stanicu. Tako bolje “miješamo” ono nevidljivo polje unutar balona. Dakle, mi možemo utjecati na to nevidljivo i biti kreator materijalnoga, možemo pasivno promatrati bez utjecaja na tijelo i percipirati se kao ogledalo.

Kada shvatimo da smo istovremeno i ogledalo, i kreator, i promatrač, naša percepcija života i sva djela postaju svjesniji dio našega prirodnog ciklusa. Svaki od tih ciklusa traje sedam godina. Kao što putovanje Zemlje oko Sunca ima jednogodišnji ciklus, tako je naš energetski  sedmogodišnji i, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, tijekom života ima ukupno 22 tipa ciklusne putanje na raspolaganju. Imamo predispoziciju živjeti dugovječan (preko 100 godina) i kvalitetan život. Zbog toga je potrebno težiti stalnom balansu energetske razmjene. Kad bi kreirali i omogućili primjerene uvjete za razvoj svjesnosti i funkcionalne vitalne energije unutar i izvan nas, omogućili bismo sami sebi da se potpuno obnovimo unutar sedmogodišnjega ciklusa.

Znanstvenici su dokazali kako čovjek naslijedi 15% svojega zdravstvenog statusa od roditelja, a drugih 15% se pripisuje utjecaju medicine. Preostalih 70% ovisi o našoj vitalnosti i načinu života! Naša je svijest o tome vrlo ograničena! Stoga, neka vam prvi korak bude analiza vlastitih životnih navika, uvjerenja, ponašanja, stanja SADA, a ne tek iza 70. godine života (što je već samo po sebi privilegija ako se doživi bez većih zdravstvenih tegoba).  Osvijestiti to –  prvi je skok u svjesnosti koji mijenja i podiže vitalne kapacitete u nama. Intenzivnije se bavim ovim promišljanjem od početka pandemije te ćemo krajem ovoga ožujka sa Sensom pokrenuti projekt na tu temu.

Ovim putem pozivam sve koji žele čuti više o tome da me prate na Instagramu jer ću uskoro objaviti najavu  projekta. Do tada – vježbajte s nama, budite pozitivni i potrudite se u svemu što činite dati od sebe najbolje što možete🙏

Ne kaže se bez razloga da se po jutru dan poznaje. Svako jutro izdvojite pet minuta za vježbe koje donosimo u nastavku i započnite dan s više energije i `podmazanijih` zglobova. Izvodeći ove vježbe prije ustajanja, pomažete svom cirkulatornom i lokomotornom sustavu, srcu, i radu hormona. Vaše će tijelo biti manje bolno i zategnuto, spremnije da uživa u svježoj energiji proljetnoga jutra.

Ana

„Jesi li stisnula trbuh?“, haha.

Temeljno je to pitanje svake vježbe.  A zatim slijedi i more drugih bez kojih ne bi to bilo to i ne bi bilo tako učinkovito.

Moj dolazak u PBS uslijedio je nakon prometne nesreće. Završila sam s fizikalnim terapijama i rečeno mi je da moram nastaviti kontinuirano vježbati.

Poznavajući iskustvo i zadovoljstvo moje mame, kao dugogodišnje članice PBS-a, znala sam da mi nitko neće moći pomoći kao oni i da su najbolji izbor, stoga sam i odlučila otići i upisati se. Kako mi terapije nisu puno pomogle, jedva sam čekala doći i krenuti s vježbanjem.

Do sada je prošlo punih osam mjeseci otkada vježbam u PBS-u i imam ogromne riječi pohvale. Od pristupa, ljubaznosti, poštovanja, korektnosti, strpljivosti, pažnje, posvećenosti, preciznosti do praćenja svakoga mojeg pomaka i koraka u cilju da se napravi što bolje i idealnije. Uživam stopostotnu posvećenost cijeloga tima.

I prije sam trenirala u nekoliko sportskih centara, ali je ovaj Centar, prema mojemu dosadašnjem iskustvu – drugi svijet, daleko bolji i profesionalniji od ostalih.

Svaki trening je potpuno drugačiji, s puno različitih vježbi, a opet, svaka je dovoljno „teška” i precizna za dio tijela kojemu je namijenjena. Treneri ulažu maksimalan trud kako bi vježbanje bilo i zanimljivo i efektivno i to mi se posebno sviđa, rekla bih „drugačiji od drugih“ u najboljem smislu. Preporuka svima!

`Superhrana! Nutritivno najvrjednija namirnica na svijetu.`, itd. Sve su to superlativi kojima se opisuje ova svima znana tropska voćka podrijetlom iz Srednje Amerike gdje je nekada smatrana kraljevskim voćem. Znate li da se nalazi i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao `najzdravije voće na svijetu`? Zbog grube zelene kore, nosi nadimak `aligatorska kruška`.

 Što je to čime avokado zaslužuje spomenute superlative? Za početak, dok ostalo voće u svojemu sastavu sadrži pretežno ugljikohidrate, avokado sadrži velik udio zdravih masti. Bogat je vlaknima, brojnim vitaminima i mineralima od kojih su najzastupljeniji kalij, folati te vitamini C, E, B5 i B6. Blagotvorni učinci konzumacije avokada na zdravlje su sljedeći:

 

  1. Štiti srce i krvožilni sustav. Zbog visokog udjela kalija (sadrži veći udio nego banana) i oleinske, mononezasićene masne kiseline (koja se nalazi i u maslinovom ulju), pomaže pri regulaciji visokoga krvnog tlaka i lošega kolesterola u krvi;
  2. Pridonosi zdravlju oka i vida. Avokado sadrži provitamin A te brojne antioksidanse poput luteina i zeaksantina, bitnih za zdravlje oka
  3. Regulira probavu i štiti probavni sustav. Zbog visokog udjela prehrambenih vlakana (čak 7% ukupne mase), koja povećavaju volumen stolice, potiče pravilan rad crijeva i uravnotežuje rad probavnoga sustava
  4. Pomaže u obnovi kože i održavanju njene elastičnosti. Bogat je vitaminom E koji potiče metabolizam kolagena zbog čega održava kožu elastičnom i smanjuje znakove starenja. Ulje avokada prodire dublje u kožu od ostalih biljnih ulja te sprječava njezino isušivanje
  5. Smanjuje rizik od razvoja karcinoma dojke i prostate. Zbog visokog udjela masti koje sadrži, konzumacija avokada u kombinaciji s povrćem povećava apsorpciju antioksidansa

 

PUDING OD AVOKADA I KAKAA

Sastojci:

2 zrela avokada

1/2 šalice bademovog mlijeka

1/2 šalice sirovog kakaa u prahu

2 žlice meda

2 žličice ekstrakta vanilije

 

Priprema:

Izmiksajte sve sastojke u blenderu dok tekstura ne postane glatka. Stavite u hladnjak na 30 min i poslužite samostalno ili u kombinaciji s drugim svježim voćem.

Tvoj život je kao slikarsko platno, a ti si slikar. Svako novo jutro, svaki novi dan, novo godišnje doba – NOVA je prilika. Umiješaj svoje boje, uzmi u ruke kistove i svaki dan ostavi trag.  

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.