fbpx

Dragi naši,

pišem vam ovaj ljetni uvodnik potaknuta morskim prizorima. Neka vam moje sljedeće riječi otvore tijelo. Uspravite se. Neka vam otvore dah. Opuštenih ramena i trbuha udišite dublje. Moje vam riječi smiruju um i otvaraju srčanu komunikaciju. Čitajte srcem i postavite lijevu ruku na prsa. Svijest je sada potpuno s vama i s vašim tijelom. Gledajući u morski obzor, postanite svjesniji perspektive – gdje ste u odnosu na prostor koji vas okružuje, koji ste položaj tijela zauzeli i na koju stranu svijeta ste se okrenuli. Važno je svaki dan promatrati sebe izvana kao što sam sada opisala. Za unutarnje promatranje trenutka mogu vam pomoći ova pitanja: Vidim li ispravno to što gledam? Jesam li na pravome mjestu? Činim li ispravna djela? Je li ovo pravo vrijeme za mene?
Odgovori na ova pitanja sa svjesnom vanjskom perspektivom tijela i prostora, pomažu da se „poravnamo“ sa svojom istinskom potrebom koja nas vodi u smjeru svima nama najvećega životnog zadatka, a to je ISKUSTVENO UČENJE. Body tehnika je filozofija vježbanja koja nam pomaže u tome. Ja sam njezin prvi primjer i dokaz kako preko fizičkog pokretanja, prema zakonima Body tehnike, dolaziš do spoznaja, informacija, inspiracija i zapažanja svjesnosti vlastitih zapisa. Duhovnost je u vašim tijelima. Možete naučiti slušati i promatrati predivne struje samoregulacije. Život je kontrast, sve što jesmo i što nas okružuje je, pomoću kontrasta, neka razina svijesti s kojom smo u interakciji. Sada pogledajte kako izgledaju vježbe naše filozofije. Svaka sadrži kontrast u dvije faze – udah (otvaranje) i izdah (zatvaranje) – koje podsjećaju na stanično pulsiranje, ali i na izmjenu dana i noći. Tako svaki dan ulazite u rezonancu s prirodnim zakonima koji su veći od vaše diplome, uloge ili odnosa… U Body tehnici ne odvajamo duhovno zdravlje od fizičkoga i predivan nam je dar kada ono što zapažamo preko vlastitoga tijela integriramo u učenje i transformiramo dalje od sebe. Hvala vam na povjerenju, na vašim predivnim iskustvima i pričama koje dijelite s nama. Iskoristite ljeto za promatranje prirode, uključite sva svoja osjetila i vježbajte s nama. Tako zajedno otključavamo programirana uvjerenja našeg okruženja koja nas često guše i blokiraju. Gledajmo na to kao našu životnu odgovornost. Nitko neće za nas raditi na zdravlju, njezi i stabilnosti. Znatiželja i ushit vodi nas u igru i neprekidno istraživanje vlastitoga tijela i životnih zapisa. Duboko vjerujem da nam takav stav i životni stil omogućavaju višu svjesnost, imunitet i ispunjeniji životni put na kojemu stalno rastemo. Za sve vas koji možete i želite iskoristiti ljeto za svoju nadogradnju i rast s nama te, ako pripadate istraživačima vlastitoga unutrašnjeg svemira – tijela, pročitajte poziv (dolje u preporukama). Veselimo se svakoj vašoj pozitivnoj poruci, poticaju, rezultatu i iskustvu.

Iskoristite sve blagodati koje pruža more i u nadolazećim ljetnim mjesecima vježbajte Body tehniku u moru, u mediju u kojemu je i nastala. Sve što trebate su peraje, malo dobre volje i video na linku u nastavku… 🙂

Davor Hrvojić

Pozdrav svima,

Moje ime je Davor Hrvojić. Imam 40 godina i dolazim iz Zagreba. U PBS sam na preporuku prijatelja stigao u veljači 2020. i od onda pa do danas  redovito dolazim. Bilo je mnogo razloga zbog kojih sam se odlučio dati šansu PBS-u i sa zadovoljstvom mogu reći da sam se preporodio. Inače se aktivno bavim košarkom, ali nakon gotovo 15 godina zanemarivanja vlastitoga tijela primijetio sam da više ne mogu niti trčati normalno, a kamoli pružiti pravu partiju na košarkaškom terenu. Dolaskom u PBS napravljena mi je “snimka stanja” tijela i bilo je evidentno da trebam pomoć – izuzetno loše držanje, slaba leđa, bolna stopala, upala ahilove tetive, nikakav core. Na sve se to ubrzo nadovezalo i puknuće meniskusa lijevoga koljena. Dakle, trebao mi je potpuni remont. Malo pomalo, stručno vođen uz pratnju cijeloga PBS- tima, a pogotovo uz napor mojega trenera Kreše, stigao sam do takvoga nivoa fizičke pripreme da ponovno mogu aktivno igrati košarku, a ne  se samo vući po terenu. Osim što sam primijetio rezultate na sportskom terenu, velike benefite sam primijetio i u privatnom te poslovnom životu. Držanje mi je znatno bolje, osvijestio sam kako se pravilno držati i pri tom ne osjećam da mi je teško držati se uspravno. Vraćena mi je funkcija cora, dubokih trbušnih mišića koji mi zajedno s leđima omogućavaju stabilnost u svemu što radim. Korištenjem sprave za vježbanje BIODEX ojačali smo kvadriceps lijeve noge za 80%, što je naravno dovelo do manjeg opterećenja koljena. Namjerno sam za kraj ostavio višak kilograma koji se počeo topiti, a paralelno s time su snažili mišići što je pogotovo važno za bolje sportske rezultate, ali i za svakodnevni privatni te poslovni život. Na poslu puno sjedim, često sam za volanom itd…dakle, statičan sam. Prije nego smo uopće počeli s vježbama snage i jačanja pojedinih mišićnih grupa, radili smo na fleksibilnosti tijela, dakle upražnjavali vježbe rastezanja što činimo i dan-danas. Kvaliteta života mi se uvelike promijenila nabolje i ovime bih želio zahvaliti cijelome PBS-timu, pogotovo treneru Kreši na stručnome radu, strpljenju i prijateljstvu.

Ljeto: more, sunce, sladoled i… lubenica. 🙂 Ima li što ukusnije od hladne lubenice u vrućim ljetnim danima? Iako se zbog slatkastog okusa često svrstava u voće, ta ružičasta kraljica ljeta zapravo pripada povrću, porodici bundeva. Podrijetlom je iz Afrike, a tragovi njezine baštine zabilježeni su i u obliku hijeroglifa na brojnim egipatskim zidovima. Danas je pak Kina zemlja s najvećom proizvodnjom lubenica, gdje se čak i njezine pržene koštice poslužuju kao grickalice.

 

Zbog svojega sastava koji čine 92% vode i 8% hranjive tvari (vitamin C, vitamin A, vitamin B6, kalcij, kalij, magnezij, brojna vlakna i proteini, niacin, tiamin i mnogi karotenoidi i fitonutrijenti uključujući likopen), lubenica je pravi saveznik zdravlja u ljetnim mjesecima. Samo neke od njezinih dobrobiti su sljedeće:

– bogata aminokiselinom citrulin, lubenica pomaže zdravlju našega srca i povećava sposobnost obnavljanja mišića;

– bogata vitaminima C, B6 i B1 te manganom, lubenica pomaže radu imunološkog sustava;

– bogata flavonoidima, spojevima koji štite naše stanice, lubenica može pomoći u prevenciji pojave raka;

– velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma te pomažu radu bubrega;

– bogata beta karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A, lubenica održava naše oči zdravima.

Priuštite svojemu tijelu ružičasto ljetno osvježenje uz recept u nastavku! 🙂

SALATA OD LUBENICE, BOROVNICA I FETA SIRA

Sastojci:

8 šalica nasjeckane lubenice
1.5 šalica svježih borovnica
1/4 šalice svježeg bosiljka
1/2 šalice usitnjenog feta sira
2 žlice soka od limete

Priprema:

Stavite pripremljeno voće u zdjelu, nasjeckajte svježi bosiljak i potom sve izmiješajte zajedno s feta sirom. Salatu začinite sokom od limete. Dobar tek! 🙂

Prostrano, plavo, duboko, moćno, živahno, čarobno, zaigrano. Sve je to, i još više od toga – MORE. Koju tajnu ono skriva? Kojom čarolijom privlači ljude? Zašto uz njega vrijeme stane, vječnost nastane i radost bivanja počinje? Prepuštanje plavome prostranstvu, zvuku njegove tišine, otpuštanje i naposljetku – povratak sebi. Čistiji i stvarniji no ikad. Možda je to njegova `mala`tajna – tajna puta do unutrašnjosti ljudske duše…

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.