Biodex dijagnostika

Biodex dijagnostičko testiranje

Biodex uređaj nam omogućuje izokinetičko testiranje jednog ili više zglobova vašeg lokomotornog sustava, a rezultati mjerenja nam pokazuju odnos snage između pojedinih mišićnih skupina definiran konstantnom kutnom brzinom (stupnjevi/sec). Pravilan odnos snage mišića određenog zgloba osnovni je preduvjet za normalnu aktivnost zgloba. Što je veći nesrazmjer u pojedinim mišićnim skupinama, veća je i mogućnost oštećenja i ozljeda mišića te koštano–zglobnog sustava kojim oni upravljaju. U mogućnosti smo izmjeriti snagu mišića svih zglobova u tijelu (koljeno, trup, rame, gležanj itd.).

Osim mjerenja, izokinetiči uređaj omogućava i izvođenje vježbi. Niti jedan od poznatih oblika vježbi nema tako snažan utjecaj na snagu mišića kao izokinetička vježba zato što ona jedina jednakomjerno opterećuje mišić za vrijeme cijele amplitude pokreta. Upravo se zbog toga vježbanje na izokinetičkim uređajima koristi u svrhu povećanja snage mišića i za otklanjanje neuravnoteženosti koje otkrivamo mjerenjem.

Što je izokinetika?

Izokinetika je koncept koji je tijekom 60-ih godina razvijen u Americi. Ona omogućava mjerenje jakosti mišića i mišićnih skupina na sasvim siguran način. Izokinetička mjerenja dugi su niz godina bila namijenjena samo vrhunskim sportašima u razdobljima rehabilitacije, a danas se primjenjuju kod rekreativaca svih starosnih skupina.

Dijagnostički uređaji

Biodex System 3 Pro

U Biodex dijagnostičkom centru upotrebljavamo Biodex System 3 Pro, izokinetičku spravu koja slovi za jedan od najsofisticiranijih uređaja u svijetu. System 3 Pro omogućava rad s nekoliko različitih funkcija. Izokinetički način rada omogućava jednakomjerno opterećenje mišića za vrijeme cijele amplitude pokreta. Izotonički način rada dopušta promjenu brzine, a istodobno omogućava stalnu silu oslobođenu utjecaja inercije uz koncentričnu ili ekscentričnu mišićnu kontrakciju. Izometrijski način rada podrazumijeva vježbanje mišićnih skupina pod otporom koji ne dopušta nikakav primjetni pokret zgloba. Pasivni način rada je jedinstvena funkcija koja omogućava sigurno vježbanje kombinacijom izometričke, koncentrične i ekscentrične kontrakcije. Reaktivni ekscentrični način rada omogućava submaksimalnu neuromuskularnu redukciju.

Biodex Balance System SD

Biodex Balance System je uređaj dizajniran za potrebe onih koji žele poboljšati ravnotežu, povećati sposobnost propriocepcije, razviti mišićni tonus te tretirati razna bolna stanja. Balance System omogućava testiranje i treniranje u statičkom i dinamičkom načinu rada. Koristeći ovaj jedinstveni uređaj, terapeut je u mogućnosti odrediti neuromuskularnu kontrolu pojedinca kvantificirajući mogućnost održavanja dinamičke bilateralne, odnosno unilateralne posturalne stabilnosti na fiksnoj ili nestabilnoj podložnoj površini. Uređaj također služi kao izvrstan pokazatelj razine mogućnosti ozljeđivanja, a u rehabilitacijskom segmentu koristi kao sustav za aktivaciju stabilizatora trupa koji je presudan u prevenciji ozljeda trupa.

Biodex Gait Trainer 2

Biodex Gait Trainer 2 je jedinstvena traka za trčanje s informacijskim monitorom koji prati i sprema podatke o dužini i brzini vašeg koraka te vremensku distribuciju prelaska s jedne na drugu nogu (simetrija koraka). Podaci dobiveni analizom hoda koriste se u rehabilitaciji nogu, ali pogodni su i za procjenu disbalansa pri hodanju i trčanju kod sportaša i rekreativaca. Klijent se motivira pomoću pravovremene audio-vizualne povratne reakcije te se stimulira izvođenje pravilnog hoda: dužina koraka, brzina koraka te simetrija koraka. Gait Trainer 2 također posjeduje funkciju hodanja i trčanja uzbrdo i nizbrdo za naglašavanje rada pojedine mišićne skupine ili pokreta.

Mjerenja i vježbe

Kontakt

Biodex dijagnostički centar
Jurkovićeva 19, Zagreb
Tel: 01 4621 456
E-mail: kontakt@pbs.com.hr

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.