Najljepši pozdrav svima koji nas pratite. Za vas je ovo samo još jedan uvod našemu Newsletter-u, a za mene osobno je nekako novi, kao da ima drugačiju vibraciju, kao da se svi rađamo u zlatnoj eri koja je tu, pred našim vratima.

Ulaskom u, sada već davnu, 2012. godinu, dogodio mi se pomak u svjesnosti od kada sam, procesuiranjima kroz sebe, mnoge stvari očistila, otpustila, pokrenula, izrodila, promijenila…. Slutila sam da je to globalni proces i poziv i, zaista, bila je to godina velikog buđenja svjesnosti. Sjećate li se kako ste se vi tada osjećali, koliko ste se od tada promijenili? Razmislite koliko ste i u čemu sudjelovali, dozvolili svojoj kreativnosti da se izrazi, otvorili mogućnost za promjenu. Ako ne vidite promjenu u sebi, pogledajte djecu oko sebe… to su, naravno, neke nove i drugačije generacije koje sustav gura u zastarjela uvjerenja i rigidno školstvo, a njima je to neprihvatljivo. Naša djeca idu svojim putom i traže da se nešto mijenja i pokrene. Pomozimo im!

A, što je s nama?

Po meni, upravo ova godina otvara nove mogućnosti za sve nas. Mogućnost da se oslobodimo, dohvatimo neke nove spoznaje pa onda i životnost… Osobno, nakon punih devet godina, osjećam dolazak novih ideja, sigurnosti, nadogradnje, a prije svega osjećaj razumijevanja za svijet oko sebe i duboku zahvalnost na životu. Novi pogled koji se stvorio u meni kao da mi dozvoljava i daje snage da pokažem to što slijedim odavno, a to je da mislim drugačije! I znate što, s djecom mi nekako lakše ide nego sa starijima. Baš kao što je mnoga povijesna imena (poput Pitagore, Platona, Newtona,Tesle, Einsteina i još mnogih drugih) vodila njihova unutrašnja vizija i radili su točno ono što su osjećali da trebaju – tako biste mogli i vi. Oni to ne bi mogli slijediti da su se povodili isključivo razumom i znanjem. Kao da su zapravo bili ispred zakona znanosti sa svojim djelima, izumima, naprednim razmišljanjima. Najčešće nisu imali podršku, društvo ih je ismijavalo mada su mnogi potiho i kopirali njihov rad.

Svi smo mi mali genijalci u nečemu, rođeni da se ostvarimo u tome. I ne treba to biti ništa veliko poput npr. Teslinih otkrića, ali mora biti veliko za nas. Mora biti dio našeg ushita, životnosti, radosti i smisla života. Tada mijenjamo svijet nabolje. Misliti drugačije izraz je slobodnoga uma, a slobodan um podrazumijeva prihvaćanje i uvažavanje i drugog mišljenja. Razmjena različitih životnih stavova je temelj zajedničkog života. Svatko ima svoju priču, svoju „misiju“ i treba se boriti za nju – to je pravi put ukoliko zaista vjerujemo u njega.

Moja životna priča je takva, s ushićenim fokusom na tijelo ja zaista mijenjam percepciju sebe kao bića. Duboko vjerujem da bez tjelesnog iskustva i prakse nema prave istinske povezanosti s prirodnim zakonima. Puno rada na sebi, teških i lakših iskustava, svakako su dio toga, ali želim vam reći kako se osjećam dok vam pišem ove retke, kako sve više mogu iskazati svoje stanje i saznanja i podijeliti ih s vama. I, naravno, zahvalna sam što imam sve više istomišljenika. Tako odjekuje naša filozofija Body tehnike… od nas, do vas, a onda i dalje…. Naša tijela su prvi pokazatelj konstantne promjene oko nas. Zapamtimo da jedino kad smo u zdravom i osviještenom tijelu možemo dosegnuti puni kapacitet i odnos sa svime što postoji. Ako želite ZDRAVO tijelo, krenite od svojega začeća jer tamo su prvi stanični zapisi vašega današnjeg oblika i uvjerenja. S posebnim smo poštovanjem ovaj Newsletter posvetili budućim majkama, još nerođenoj dječici koja nam dolaze. Naša je zajednička odgovornost u kakvoj će zajednici rasti. Zato, pokrenite se, okrenite novi list i pokušajte malim stvarima pokazati svoju novu misao, novo djelo, a onda to i pokažite i podijelite s drugima.

Vedrana Greblo

Za Body tehniku saznala sam slučajno, nakon završenog Fitnes učilišta gdje sam stekla diplomu pilates instruktora, a na jednoj od dodatnih radionica koje sam rado pohađala kako bi unaprijedila svoje znanje. Listala sam posuđenu knjigu Body tehnika – jedinstven način tjelovježbe i pomislila: “WOW! To je stvarno druga dimenzija vježbanja!”
Prošlo je nekoliko mjeseci, i dalje sam usput išla na poneku radionicu te sam shvatila da mi treba nešto više. Naravno da je Body tehnika bila moj prvi izbor. Svemir je bio na mojoj strani jer je grupa polaznika za nove instruktore Body tehnike bila u niskom startu! S veseljem sam krenula u tu avanturu. Uživala sam neizmjerno u svakom trenutku. Atja i Karlo su s nama djelili svoje znanje na izuzetno otvoren način, s puno topline i energije.
Moja prva reakcija na filozofiju Body tehike bila je višestruko opravdana. Pomisao na Ana-Mariju u meni je izazivala strahopoštovanje sve do trenutka kad sam ju upoznala. Tada se to pretvorilo u veliko poštovanje, bez onog straha koji sam ranije osjećala. Osjećala sam se kao dio tima, dio obitelji. Način na koji se u PBS-učilištu prenosi znanje je poseban, najviše po tome što im je cilj informacije prenijeti tako da svatko razumije o čemu se radi, svakom na način na koji će najlakše usvojiti ono što treba. Edukacija je bila intenzivna, bila je zanimljiva, bila je energična, bila je takva da nam je svima
bilo žao što je gotova. Imala sam sreću i u tome što sam kroz učenje Body tehnike od samoga početka svoje znanje mogla prenositi grupici polaznica koje su mi ukazale povjerenje da ih vodim. Njihova reakcija na vježbe bila mi je dodatan vjetar u leđa! Šta sam sve naučila? Naučila sam puno o pokretu, o tijelu, o tome kako pokret može biti lijek. Spoznala sam snagu disanja, snagu svjesnosti vlastitoga tijela, snagu kontrole i fluidnosti pokreta. I još hrpu toga, nemoguće je sve staviti na papir. I još nešto što mi je izuzetno važno: tijekom edukacije upoznala sam divne ljude, hvala vam svima!
Postala sam svjesnija svoga tijela sa svim pripadajućim mu dijelovima. Ali, još mi je nešto falilo. Jedna od polaznica edukacije Body tehnike rekla je kako osjeća da joj vanjsko tijelo ne može pratiti želje unutarnjeg tijela, ja sam osjećala obrnuto. Njoj je personalizirani program Body tehnike pomogao te ga je preporučila i meni. Prihvatila sam njezin savjet i krenula u još jednu avanturu. Dobrobiti personaliziranoga programa su višestruke, protežu se kroz sve slojeve mene i
moje percepcije sebe same i moje okoline. Upoznala sam i prihvatila svoje vrline, svoje mane, svoje vrijednosti, svoju snagu i svoje slabosti.
Jako se veselim nadolazećim susretima, s velikom željom da budu uživo, jer energija koja se provlači kroz prostore PBS-a je nemjerljiva i nezamjenjiva.

Zdrava prehrana i trudnoća

Od začeća pa do rođenja, rast i razvoj ploda ovisi o tvarima koje majka unosi u tijelo putem hrane, ali osim hrane jednako važnu ulogu imaju i naše misli, emocije i okruženje u kojem se nalazimo. Ipak, za sada ćemo se zadržati i maksimalno usmjeriti na prehranu 😊

Budući da se tijekom trudnoće stanice brzo dijele, a razvijaju se i organi, adekvatna opskrba nutrijentima esencijalna je za pravilan rast i razvoj fetusa. Osim za razvoj fetusa, prehrana je od iznimne važnosti i za trudnicu radi sprječavanja nedostatka hranjivih tvari – vitamina i mineralnih tvari potrebnih za očuvanje zdravlja buduće majke tijekom trudnoće i dojenja. Tijekom trudnoće povećane su potrebe za određenim nutrijentima, stoga se smatraju ključnima za pravilan rast i razvoj djeteta te za zdravlje buduće majke. U važne nutrijente za pravilan rast i razvoj bebe ubrajaju se folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin A, omega-3 masne kiseline (posebno DHA) te mineralne tvari kao što su kalcij, cink, magnezij, željezo i jod.

Osim velike pozornosti na raznovrsnost namirnica posebnu pažnju treba usmjeriti na dovoljan unos tekućine (primarno vodu) i kvalitet namirnice koju želite konzumirati, stoga je preporuka (bilo da ste trudni, planirate trudnoću ili ste rodili, ali i općenito kroz život) birati kvalitetne i provjerene namirnice organskoga podrijetla kako bi se maksimalno smanjio unos štetnih i toksičnih tvari u  organizam, a u trudnoći i organizam bebe. Također, ne samo da raznovrsna prehrana opskrbljuje mamu i bebu svim važnim hranjivim tvarima, nego i šarene kombinacije pružaju bebi nove okuse putem amnionske tekućine, a to je njezino svojevrsno upoznavanje s vanjskim svijetom (koje se također događa i putem zvukova, mirisa, emocija itd.). Važno je napomenuti kako, iako ćete često čuti- sada moraš jesti za dvoje, to zapravo i nije istinito. Ono što je važno da znate i primjenjujete jest redovitost obroka, kvaliteta obroka i osluškivanje potreba tijela za određenim namirnicama. Naravno, dozvolite si i trudničke želje i zadovoljenje tih želja, iako možda one nisu uvijek najzdravije. Ako je to povremeno, tada nemate nikakve brige da može naškoditi vašoj bebi ili vama.

Zapamtite, period trudnoće jest period stvaranja novoga života, od same stanice u kojem je zdravo i čvrsto temelj i važna karika za daljnji rast i razvoj vašega djeteta kroz život…

Biti sjajna majka ne zahtijeva da pronađeš jednu jedinu istinitu knjigu. Više od svega je potrebno otvoriti svoje srce i iskoristiti svoju žensku mudrost i unutarnju intuiciju. Kao žene, kroz povijest smo bile poznate po bezuvjetnoj ljubavi, suosjećanju, dobroti, strpljenju, intuiciji i pružanju tjelesne i emocionalne njege. To su ženske ”božanske” osobine, a njihovo provođenje u praksi će uliti trudnoći i majčinstvu duboko duhovno značenje. Najbolji dio duhovnog elementa u rođenju i trudnoći jest taj što zaista ne postoji “ispravan” ili “pogrešan” pristup. Radi se o osjećanju onoga što je najbolje u tom trenutku – što osjećate u tijelu, srcu, i umu kao ispravno. To je trenutak koji proširuje i otvara put ka vašim prekrasnim  osobinama, unutarnjoj intuiciji koja će vam pomoći u prevladavanju straha i nesigurnosti za određeni trenutak ili situaciju.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.