Lijep pozdrav, dragi čitatelji!

Ulazak u novu godinu obično obilježava donošenje novih odluka i pokušaj promjena životnih navika. Iz tog razloga, u ovom broju odlučili smo vam ponuditi razne savjete kojima možete značajno promijeniti svoju svakodnevnicu te prevenirati neka problematična stanja. Svjestan činjenice kako je sjedilačko radno mjesto uzrok sve češćih bolnih stanja i oštećenja, savjetujem vam neke prilagodbe koje bi vam mogle omogućiti bezbolniji i učinkovitiji radni dan.

Prije svega, važno je osigurati najmanje nepovoljnu ergonomiju radnog mjesta. Pritom treba voditi računa o sljedećim uputama: računalo bi trebalo biti točno ispred vas (ne biste smjeli zarotirani dok sjedite); gornji rub ekrana bi trebao biti u razini očiju na udaljenosti od barem 50-70 cm; uz opuštena ramena, laktovi bi trebali biti savijeni pod kutem od otprilike 90 stupnjeva, što bliže uz tijelo; trebali biste koristiti pomake rukama, a ne zapešćima kako bi se dohvatile pojedine tipke i pomicao miš; miš bi trebao ugodno sjesti u opuštenu ruku, a bilo bi dobro da je manji od šake i relativno nizak; vodite računa o tome da dugi nokti brzo umaraju šake jer uzrokuju neprirodne položaje u tipkanju; uz to, držite puna stopala na podu i nemojte sjediti prekriženih nogu te ne nosite obuću koja vam pritišće prste jer sve to nepovoljno utječe na krvnu i limfnu cirkulaciju što, uz loše držanje, potiče razna bolna stanja i starenje. Posebno korisno može biti sjedenje na disc-o-situ, umjesto na stolcu, što vam može dodatno objasniti i vaš instruktor. Evo i jedan nešto radikalniji, no iznimno učinkovit savjet: dok sjedite, stavite si na glavu novčić i nastavite dalje s radom – to će vas natjerati da glavu ne gurate previše naprijed te da ne štetite vratnoj kralježnici. Dok telefonirate, ustanite te ravnomjerno i uspravno stanite na obje noge, držite slušalicu podjednako vrijeme na oba uha.

Kod dugotrajnog rada za računalom, preporuča se često skretanje pogleda s ekrana i odmaranje očiju gledajući, primjerice, kroz prozor. Umorne oči prethode glavobolji pa zato pripazite da radite uz dovoljno danjeg svjetla te svakih sat vremena 10 puta čvrsto stišćite i opuštajte očne mišiće. Trzanje nogom ili rukom znači da ste nervozni: tada ustanite, čvrsto stisnite šake, brojite do 10 i zatim ih opustite – tako ćete otpustiti stres. Također, ako ste u mogućnosti, izujte cipele i energično pokrenite prste kao da nešto grabite njima, jer ćete time pokrenuti perifernu cirkulaciju i odgoditi zamor nogu i stopala.

Radite češće pauze na radnom mjestu, ustanite i protegnite noge barem svakih sat vremena. Tijekom pauze, duboko dišite uz otvoreni prozor te, ako imate dovratak u blizini, otvorite prsni koš blokiranjem ruku o njega. Ako vam radni prostor to omogućava, organizirajte se s kolegom ili kolegicom i pritisnite jedan drugom ključne točke na vratu i leđima za otpuštanje mišićne napetosti. Predlažemo vam, također, da teniske loptice imate uvijek blizu sebe pa ih što češće postavite između lopatica i uzdužno masirajte napete i bolne mišiće. Pijte dovoljno vode – mudar izbor je boca vode koja je uvijek uz vas i podsjeća vas na hidrataciju. U dužim pauzama, uz kvalitetan obrok, isprobajte vježbe Body tehnike iz programa Body@work, kojima ćete sigurno ublažiti bolna stanja nastala dugotrajnim radom za računalom.

Ako 2024. godinu želite učiniti najzdravijom godinom svog života, pogledajte video naše inovatorice Ana-Marije Jagodić Rukavine i njenih pet navika za unaprjeđenje zdravlja!

Željka

U PBS Centru sportske izvrsnosti vježbam od 2004. godine i redoviti sam vježbač. Raznovrsnost vježbi, uvijek novi rekviziti, a time i izazovi, te stručnost instruktora ono su što me zadržalo sve ove godine. Nakon što sam imala operaciju desnog koljena, vježbanje na Biodexu i individualni treninzi su me vratili u život. Body tehniku preporučujem svima, a dovoljno je reći da je i moja mlađa kći redoviti polaznik PBS Centra.

Kivi je tradicionalna voćka Kine, a poznat je i po imenu kineski ogrozd. Početkom 20. stoljeća proširio se na Novi Zeland gdje je dobio današnji naziv prema istoimenoj endemskoj vrsti ptice. Iz Novog Zelanda stigao je i u europske krajeve. 

Bogat je antioksidansima, vitaminom C, kalijem, vlaknima, vitaminom A i E.

Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, pomaže rad crijeva te sprječava zatvor. Sadrži enzim koji poboljšava razgradnju proteina, kao i antioksidanse polifenole koji štite od slobodnih radikala i smanjuju rizik od raka crijeva. 

Kivi također čuva zdravlje srca i krvnih žila jer sprječava nakupljanje plaka na krvnim žilama i smanjuje kolesterol u krvi.

 

Zahvaljujući spojevima luteinu i zeaksantinu, pomaže zdravlju očiju.

 

Poboljšava zdravlje i izgled kože jer obiluje vitaminom C koji doprinosi proizvodnji kolagena.

 

Kivi ima više kalija nego banane, zbog čega može utjecati na smanjenje rizika od moždanog udara, na očuvanje mineralne gustoće kostiju i prevenciju stvaranja bubrežnih kamenaca.

SMOOTHIE OD KIVIJA I BANANE

Sastojci:

1 kivi
1 banana
250 zobenog mlijeka
1 žlica meda

Priprema:

Bananu i kivi očistite i narežite na kolutiće, a potom sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. 

Postoje samo dva dana u godini kada ništa ne možete napraviti. Jedan se zove jučer, a drugi sutra. Stoga, danas je pravi dan da volite, smijete se, družite, vjerujete i, prije svega, živite.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.