Dragi naši čitatelji,
u razdoblju smo godine za koji su karakteristične alergije, najčešće praćene simptomima poput šmrcanja, kihanja, kašljanja i sl. Kod takvih reakcija organizma, navedeni simptomi značajno utječu na kvalitetu disanja i spavanja, uz nerijetko prisutne glavobolje, manjak energije tijekom dana i slične komplikacije koje otežavaju svakodnevicu. Zbog otežanog, plitkog disanja, stanice u našem tijelu nedovoljno se oporavljaju tijekom noći, a slabija funkcija dijafragme dodatno ističe hiperaktivnost sekundarnih dišnih mišića koji su, zbog ubrzanog stila života i brojnih briga, ionako previše aktivni i spazmatični. Iz tog razloga, svima koji se pronalaze u ovom opisu, nudimo jednostavno rješenje kojim ćete osvijestiti i potaknuti svoju dijafragmu. Lezite, umirite se, dišite sporije i postavite svoje dlanove na gornji dio trbuha te napipajte dijafragmu koja se nalazi tik ispod ruba vaših rebara. Laganim kružnim pokretima, prstima masirajte to područje, dok se trudite disati što sporije i duže. Vizualizirajte svoj dah koji mora biti što tiši te brojite u sebi trajanje ciklusa disanja, za početak – osam sekundi udaha te osam sekundi izdaha, uz postupno produživanje trajanja po dvije sekunde, a idealno do 16 sekundi. Ovaj postupak ponovite svaku večer, sve dok osjećate navedene simptome, i neka traje barem pet do deset minuta. Na ovaj ćete način umiriti i uravnotežiti svoj živčani sustav, produbiti svoj dah i potencijalno poboljšati kvalitetu sna i potrebnog oporavka tijekom noći.

U videomaterijalu na priloženoj poveznici, pogledajte priču o nastajanju nove knjige Ana-Marije Jagodić Rukavine Vitalnost: životna sila koja nas pokreće te usput isprobajte vježbu Bova koja pomaže kod stanja niske energije, kao i tjelesne i umne napetosti.

Siniša

Body tehnika je za mene način razvijanja samopouzdanja jer mi je omogućila da svojim tijelom postignem meni dotad nezamislivo. Jako me veseli, jer vježbajući Body tehniku učim o svom tijelu i to je rijedak trenutak kad mogu biti posvećen samom sebi. Uči me kako komunicirati sa sobom i prepoznati zbog čega dolazi do različitih tjelesnih reakcija. Body tehnika mi je omogućila i retroaktivno osvještavanje vlastitih deficita u posturi i otkrivanje mišića za koje nisam znao ni da postoje. Učenje pravilnog disanja pomaže mi u borbi sa svakodnevnim stresom. 

Kome bih je preporučio? Body tehniku ne bih preporučio ljudima koji mi nisu dragi.  🙂

Artičoka je porijeklom s Mediterana. Većinom raste u primorskim krajevima Europe te uz obale Tihog oceana. Bila je cijenjena u antičkoj Grčkoj i Rimu, pronađena je i na slikama starih Egipćana u grobnicama njihovih faraona, a u srednjem vijeku se smatrala afrodizijakom. 

Bogata je vitaminima i mineralima (folna kiselina, vitamin K, C, B6, magnezij, željezo, kalij) te vlaknima.

Ljekovita je zahvaljujući specifičnim tvarima u korijenu i lišću, zbog kojih ujedno ima i gorkastu aromu.

Dobrobiti artičoke na zdravlje organizma su sljedeće:

  • doprinosi snižavanju kolesterola
  • doprinosi zdravlju jetre i čišćenju organizma
  • pomaže u regulaciji visokog tlaka
  • pospješuje probavu, zahvaljujući bogatstvu vlakana
  • potiče rast dobrih bakterija u crijevima
  • smanjuje rizik od raka debelog crijeva

JUHA OD ARTIČOKA

Sastojci:

500 g artičoka
200 g krumpira
2 žlice nasjeckanog luka
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
limunov sok
sol, papar

Priprema: 

Na maslinovom ulju kratko popržiti luk i češnjak pa dodati očišćene artičoke, sol, papar i preliti litrom vode. Sve kuhati na laganoj vatri 30 minuta. Nakon što artičoke omekšaju, svo povrće s malo tekućine usitniti u sjeckalici i procijediti. Dobivenu smjesu vratiti u preostalu tekućinu, dodati limunov sok, začine po želji pa kratko prokuhati.

Na putu prema ostvarenju cilja, često nailazimo na razne prepreke i pogrešne smjernice koje nas odvlače od našega cilja. Svaki put kada u životu pomislite kako ne možete postići cilj, pokušajte ne mijenjati cilj, već prilagoditi svoje korake prema njemu. Ponekad je najuzbudljiviji dio vašega cilja upravo put koji stremi prema njegovu ostvarenju. Jedna kineska poslovica kaže: Čovjek koji je pomaknuo planinu počeo je pomicanjem maloga kamena.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.