Dragi naši,
vjerujem kako bi se mnogi složili s tvrdnjom da je uravnoteženost jedan od najvažnijih preduvjeta psihofizičkog zdravlja čovjeka. Naime, pojam uravnoteženosti može se povezati s različitim razinama čovjeka, počevši od one površne, uočljive – lokomotorne pa sve do apstraktnije, poput duhovne. Također, važno je istaknuti i uravnoteženu prehranu, dobar odnos sna i budnosti, povoljne socijalne i emocionalne odnose, no da bi svaki od ovih elemenata bio optimalno zastupljen u našem životu, potreban je preduvjet, a to je izbalansiran neurološki i hormonalni sustav koji će osigurati kvalitetnu funkciju svih organskih i metaboličkih procesa. Jedino se pod tim uvjetom naš organizam optimalno regenerira i priprema za nove izazove koji su pred nama. Treba imati na umu kako dugotrajni nepovoljni i neuravnoteženi neuroendokrini mehanizmi usporavaju proces obnavljanja stanica u našem tijelu te postupno dovode do sitnih, jedva primjetnih upalnih procesa koji se zatim pretvaraju u simptome, često i bolove, te dugoročno dovode do kroničnih stanja i oboljenja. Cijeli proces odvija se iznimno sporo, jer je isprepleten s našim navikama i stilom života te je prosječnom čovjeku teško uočiti razinu njegovog štetnog utjecaja na cjelokupno zdravlje. Stoga procjenu stanja treba obaviti stručna osoba koja može procijeniti vašu hormonalnu i neurološku neuravnoteženost, osoba koja je sposobna prepoznati simptome i suptilne psihofizičke indikatore te prilagoditi kretanje i vježbe vašoj trenutnoj potrebi. Body instruktori uče razmišljati na taj način, a upravo vas Body tehnika uči kako slušati vlastito tijelo: Slušanje je vještina koju je najteže naučiti i najvažnija koju možete imati (afrička poslovica).

Danas je teško sresti osobu iznad 40 godina bez nekih vrsta tegoba i bolova koštano-zglobnog sustava. Patnja kod reume, artritisa i osteoporoze dugotrajan je i iscrpljujuć put. U videomaterijalu na priloženoj poveznici Ana-Marija vam daje poseban recept koji vam u svemu navedenome može pomoći.

J.A.

U PBS sam krenula vježbati 2003. godine… Trebam li reći nešto više?
Ipak, mogla bih reći kako je to jedna lijepa, ozbiljna veza, u dobru i malo manjem dobru, ali uvijek sam tu.
Mogu reći da sam vježbala za dušu, za tijelo, za ispravno držanje, za veselje, za rehabilitaciju (i to više puta), za dobrobit svog tijela, za psihu, za gibljivost, za snažnije mišiće, za izdržljivost, za kondiciju, za good vibes, za osmijeh na licu, ali i za njegu svoje ženstvenosti…
A ono najvažnije je da sam sve svoje želje i potrebe kroz sve ove godine mogla ispuniti vježbajući u PBS-u.

Celer je aromatična biljka koja se od davnina uzgaja kao začinsko bilje. U antičko vrijeme bio je simbol ljepote i veselja, pobjede i pobjedničkog slavlja. Pronađen je u jednoj od egipatskih piramida koja datira još iz 14. stoljeća prije Krista.

Danas se većinom koristi kao začin ili prilog drugim jelima.

Bogat je vitaminom C, A, E, K, vitaminima B skupine, kalijem, kalcijem, folnom kiselinom i vlaknima.

Svježe istisnuti sok iz stabljike, lista i korijena sadrži najviše ljekovitih tvari.

Dobrobiti celera na zdravlje organizma su brojne:

  • snažan je prirodni diuretik i čistač organizma, pogoduje zdravlju mokraćnog sustava te stimulira rad bubrega
  • snižava krvni tlak zahvaljujući ftalidima koji opuštaju krvne žile
  • štiti organizam od nastanka raka zahvaljujući 18 različitih skupina antikancerogenih spojeva
  • kao dobar izvor dijetalnih vlakana, blagotvorno djeluje na probavu te pomaže u regulaciji šećera u krvi
  • zahvaljujući vitaminu K pridonosi zdravlju kostiju i krvnih žila 
  • s obzirom da potiče izlučivanje toksina iz organizma, pomaže kod kožnih oboljenja

 

SOK OD CELERA

Sastojci:

1 šalica nasjeckane stabljike celera iz organskog uzgoja

1 šalica ananasa

par listova mente

Priprema: 

Sve sastojke staviti u blender i izmiješati. 

Celerov sok se ne preporuča trudnicama, s obzirom da ima jako abortivno djelovanje.

Mi smo dio zemlje – zemlja je dio nas. Mirisne trave su nam sestre; jelen, pastuh i veliki orao braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplo ponijevo tijelo i čovjek – sve pripada istoj obitelji.
Iz pisma indijanskog poglavice Seattlea velikom bijelom čovjeku u Washington, 1854.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.