Dragi naši,

zajedno rastemo već više od 20 godina. Sve nas te godine prate slična pitanja, uvijek u potrazi za boljitkom, cjelovitim i ispunjenim pogledom na život. Želimo biti bliži prirodi, sebi, nastojimo ostvariti punoću doživljajnih iskustava na našim putevima, zar ne? Manje stresa, više života koji nas ispunjava! Iako izgleda kako je lako napisati ovo dok vam se u miru obraćam … hm, pitajmo se  gdje i od kuda uopće početi tražiti osjećaj olakšanja, lakoće i smiraja, ali opet i radosti, radoznalosti i prisutnosti. Mislim i osjećam da je najbolji način uspostaviti razgovor s tijelom, sa svime što osjećamo u njemu…. s naletom bijesa, tlakom, nelagodom, trncima, neuzemljenošću, naporom, slabošću, bolom, osjećajem pritiska i … tako bih mogla nabrajati do sutra. Sve su to informacije koje nam tijelo šalje, kojih se bojimo, a najčešće ih ne razumijemo, ne želimo da su tu. Sigurna sam da mnogi imaju široku listu takvih komunikacijskih signala s tijelom. Posezanje za antidepresivima, tabletama protiv bolova ili onih za smirenje, naše je naučeno društveno prihvatljivo ponašanje koje nikako ne pridonosi cjelovitom unaprjeđenju naše unutartjelesne tehnologije (razgovori sa simptomima).  Nevidljive žice koje nam omogućavaju da se osjećamo kako se osjećamo, dio su energije u koju smo uronjeni. Sve što nas okružuje stalno utječe na nas, htjeli mi to ili ne. Smatram  da u tom nevidljivom bežičnom sustavu komunikacije postoje prioriteti s kojima možemo početi “razgovarati”. Neurološki sistem, vjerovali ili ne, možete vježbati i obnavljati i s njime započeti komunikaciju.

Krenite s lijeganjem na vrijeme (oko 22:00 sata) u prozračenoj sobi prigušenoga svjetla s mirisom lavande i vama ugodno napravljenim krevetom (mjestom gdje se vaše tijelo obnavlja i regenerira). Čaj od valerijane ili nekih smirujućih biljaka uz topli tuš također može dobro doći 30 minuta prije spavanja. Tijekom dana si osigurajte pauze od obaveza, zadataka, od pristupa „još ću samo ovo, još samo ono“ pristupa. Izaberite vrijeme koje ćete provesti sami sa sobom, u tišini, kako bi osjetili prostor u sebi i oko sebe. Dobro se hidrirajte. Isperite sve nakupljene toksine koje svakodnevno unosimo u sustav. Hrana nije samo ono što stavljate na tanjur. To su i vaši odnosi, vaše emocije, misli, djela…stoga hranite sami sebe najboljim što možete. Osvijestite da vam se svaka promjena na tijelu vidi! Malim koracima možemo svoje sustave još bolje razumjeti, a zone tijela koje će vam to odmah pokazati su vaš trbuh, dijafragma, prsni koš, vrat i ramena. Dakle, krenimo s maaalim, sitnim promjenama svoje svakodnevice na putu ka ostvarenju doživotne romanse sa samim sobom.

Ovoga mjeseca isprobajte vježbu Body tehnike Twist. Osim što ćete aktivirati bočna, križna hvatišta trbuha, neka vas ova vježba potakne na nešto više: napravite mali twist na područjima života koje želite promijeniti i stvoriti nove navike u svojoj svakodnevici. Možete krenuti s malim stvarima. Primjerice, svaki dan zagrlite sebe i osobe koje volite. Jer, tek kada se dijeli, ljubav postaje veća.

Lucija

Moje putovanje u PBS-u započelo je kada sam bila u osnovnoj školi. Tada sam krenula razvijati svijest o svojemu tjelesnom stanju. Brzo sam rasla u visinu i često sam znala osjećati bol u leđima, listovima i tetivama. Na nagovor tate koji je već redovno trenirao u PBS-u, krenula sam i ja. Prije PBS-a sam se bavila raznim sportovima, ali htjela sam ciljano poraditi na slabijim dijelovima svojega tijela. Odmah mi se svidio individualni pristup PBS trenera i pozitivna energija koja tamo kruži. Ubrzo su se moji problemi počeli rješavati, ali ja sam nastavila vježbati jer sam se uvijek poslije treninga osjećala super. Sada imam 26 godina, i dalje vježbam u PBS-u, i mogu reći da sam jako zadovoljna kamo sam dogurala u smislu svojega fizičkog zdravlja. Svaki trening je drugačiji i predstavlja mi novi izazov. Upravo ta dinamičnost i, naravno, najbolji trener na svijetu, guraju me da tri puta tjedno vježbam. Inače nisam tip koji po prirodi voli trenirati, ali uz dobrog trenera i veselu atmosferu koja vlada PBS-om, zavoljela sam i to te si više ne mogu zamisliti niti jedan tjedan bez odlaska u PBS. Svakome tko voli probati nešto drugačije te želi unaprijediti ne samo svoju fizionomiju, već i razumijevanje svojega tijela, preporučila bih vježbanje u PBS-u.

Kruške potječu iz Kine, a upravo se kineska kruška smatra jednom od najljekovitijih vrsta. Uzgaja se još od davnih antičkih vremena radi sočnih i slatkih plodova, spominje se u keltskoj književnosti, a u vrijeme francuskoga kralja Luja XIV. bila je simbol luksuza.

 

Nutritivna vrijednost kruške očituje se u bogatstvu topivih vlakana, vitamina A, B1, B2, C i E, folne kiseline, brojnih minerala poput kalija, bakra, fosfora te kalcija, klora, željeza i magnezija u manjim količinama.

Zdravstvene blagodati kruške očituju se u tome što:
– povoljno djeluje na probavu, potiče rad crijeva i smanjuje nadutost
– stabilizira razinu šećera u krvi
– jača imunitet i ublažava upalne procese u organizmu
– potiče dubinsko čišćenje, izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma
– pridonosi normalnoj funkciji kože i sluznice
– prirodno štiti vid.

A kako biste iskusili sve blagodati kruške, isprobajte recept u nastavku!

 

SALATA S KRUŠKAMA I SIROM

Sastojci:

 *150 g rikole

*75 g feta sira

*1 kruška

*sjemenke i orašasti plodovi po želji

*1-2 žlice maslinovog ulja

*1 žlica balzamičnog octa

*sol i papar po želji

 

Priprema:

Operite rikolu i ocijedite višak vode. Operite krušku i nasjeckajte je na tanke ploške. Feta sir zdrobite na komadiće. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke i prelijte prethodno napravljenim dresingom.

˝Voljeti sebe početak je doživotne romanse.˝ Oscar Wild

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.