Dragi moji, inspirirana ayurvedskim znanjima, pokušat ću vas potaknuti da promislite postoji li u nama fizička tvar koju sami proizvodimo kao eliksir životnog sjaja koji upravlja tjelesnim, duhovnim i emocionalnim zdravljem. Vjerujem da ste na trenutak zastali. Da, itekako postoji i to od prvoga trenutka kad se rodimo. To je najrafiniraniji nusproizvod naše probave. U tijelu upravlja starenjem, imunitetom, blistavom kožom, krepkošću, raspoloženjem, snom, probavom, duhovnošću i fizičkom snagom. Ta se tvar zove ojas (naš eliksir mladosti). Ojas je prva tvar koja se stvara u tijelu svih živih bića. Boje je putra, a okusa meda. Na sanskrtu ojas ima dva istaknuta značenja. U kontekstu tjelesnoga zdravlja i vitalnosti, to znači “snaga, muževnost i vitalnost”. U kontekstu duhovnog i emocionalnog blagostanja, to je “fiziološki izraz svijesti”, odnosno, što ga manje imaš to imaš nižu razinu svjesnosti. Izdašne zalihe ojasa vide se u sjaju vaših očiju, blistavosti kože, snažnoj plodnosti, imunitetu, probavi i bistrini uma. Razmislimo…jeli moguće da je toliko važno što jedemo? Kako onda ljudi koji se cijeli život loše hrane i nezdravo žive dožive 90-u bez problema? Kako onda vegani koji najzdravije jedu, znaju izgledati iscrpljeno kao da nemaju kap krvi i snage u tijelu? Pretpostavljam da si postavljate ovakva pitanja.

Mislim kako ništa nije tako jednostavno i jednostrano. Na proces probave itekako utječe i stanje svijesti, i emocija, i još puno faktora našega tijela, prostora i mentala. Nije samo ono što jedemo uvjet  stvaranja našega životnog eliksira, već je to važno gorivo za odvijanje tjelesnih funkcija, ali i matrica na kojoj se to gorivo reprogramira filtriranjem, od stvaranja različitih tkiva tijela do najsitnije esencijalne tvari (poputzadnje kapi u kojoj leži sve ono najrafiniranije). Dakle, kada osjetimo istinski sjaj u sebi ili nekome, znajmo da je to posljedica kompleksnih razmjena svega što sam navela. Naravno da i najbolja krema za lice ili dobra tjelovježba, hrana i san vode ka tome, ali… dugoročno? To je kao kad tisuće pčela u košnici dugo skupljaju nektar i koncentriraju ga u med, čineći gaojasom cvijeća. Na isti način, kada jedemo svježu,neprerađenu hranu, mikroskopske količine njezine esencije tijekom vremena se nakupljaju kroz proces zdravih uvjeta probave i postaju naš osobni eliksir života. Ako je probava poremećena fizičkim, kemijskim ili emocionalnim stresom, esencija hrane neće biti ekstrahirana i neće rezultirati ojasom. Za potpunu probavu jednog obroka potrebnoje otprilike 24 sata, ali tijelu je potrebno punih 30 dana da probavi hranu i rafinira je dovoljno dugo za proizvodnju ojasa. Znajte da tijekom tih 30 dana mnogi faktori mogu potkopati proizvodnju te najrafiniranije tvari u nama. Zato je važno jesti, raditi i živjeti što je moguće svjesnije jer – vrijeme ne možemo vratiti. Stoga većina ljudi, bez obzira na kondiciju koju imaju, mogu imati iscrpljen ojas i nemaju snagu, imunitet i blistavi sjaj za kojim žude. Zdrava, cjelovita, neprerađena hrana mora se unositi na miran i opušten način kako bi stvorili svoj eliksir. Žurba s obrokom aktivira reakciju borbe ili bijega i onesposobljuje parasimpatički živčani sustav koji potiče probavu. Ukoliko još i intenzivno vježbate, utječete na prijevremeno iscrpljivanje svojeg eliksira.

Koliko namirnica biljnoga porijekla unosite? Sve namirnice biljnoga porijekla prirodno imaju vrlo visok udio kalija i nizak udio natrija. Istraživanja navode da je kalij građevni blok za stvaranje ojasa budući da je ključni sastojak kalij-natrijeve pumpe koja pokreće električni potencijal i energiju svake stanice.

 I, za kraj, provjerite izvodite li vježbe poput Body tehnike koje vas ne iscrpljuju već potiču protok energije i time olakšavaju funkcioniranje organizma, posebno ako unosite nedovoljno kvalitetnih namirnica. Zdrava, cjelovita, raznovrsna i neprerađena hrana, uz umjereno i raznovrsno pokretanje tijela, pomaže tijelu da proizvodi više električne energije nego nuklearna elektrana. Pokrenite svoje procese prema sjaju zajedno s nama. Ne čekajte samo da vam prođe još “taj” zadatak i obaveza. Svjesno obavljajte svoje zadatke. Ako ne znate kako, uz nas naučite svjesno vježbati  Body tehniku koja vas vraća u tijelo, a tada ćete i bolje razumjeti i osjetiti što je najbolje za vas. 

Poklonite svojim kukovima 10 minuta pažnje na jedinstven način uz filozofiju Body tehnike. U kratkom vremenu djelovat ćete pravilno na podmazivanje, pokretljivost i ravnotežu kukova, a sve će to biti začinjeno laganim aerobnim intenzitetom i zabavnim vježbama.

Pripremite stolac, a video u nastavku zamislite kao recept za funkcionalnost cijeloga tijela, zdrav ishijatikus, kralježnicu i dugovječno pravilno hodanje. 🙂

Lea

U PBS centar krenula sam dolaziti u svibnju 2020. godine. Nisam se dovoljno kretala, sve me boljelo, imala sam dosta stresnih situacija i nisam se dobro osjećala. Treninzi su mi puno pomogli, a bolovi su s vremenom prošli i osjećala sam se puno bolje i pokretnije.  Također, osjećala sam da imam više energije u danu za sve. Nastavila sam s vježbanjem jer se nisam više htjela dovesti u situaciju da se ne krećem. Ono u čemu mi treninzi u PBS-u još pomažu je to da kada imam tjelesni na fakultetu, sjetim se grešaka koje bih mogla napraviti i pokušam ih sama ispraviti – u vezi disanja, u vezi položaja ramena i tijela općenito. Trening u PBS-u mi je uvijek osvježenje nakon cijeloga dana! 🙂

Jesenski dani mirišu na jabuke i cimet. Šarena, mirisna, ukusna, slatka – jabuka je jedna od najpopularnijih voćaka u svijetu.

Potiče iz Azije, prvotno se uzgajala u Turskoj i Kavkazu odakle se proširila po Europi.Koristi se za izradu raznih slastica, no osim toga je i iznimno vrijedna riznica zdravlja. Poznata je izreka `Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van.` Bogata je vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima.

Dobrobiti jabuke na zdravlje organizma:

– smanjuje kolesterol i sprječava začepljenje krvnih žila, pozitivno utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava

– zbog bogatstva vitaminom C i antioksidansa, jača imunitet, djeluje protiv virusa bakterija i smanjuje rizik od karcinoma

– sadrži 20% dnevne preporučene količine vlakana, dobro regulira probavu

– blagotvorno djeluje na rad jetre jer sadrži taninsku kiselinu koja ubrzava metabolizam i sprječava taloženje masti

– vrlo je učinkovita u borbi protiv karijesa kao i očuvanju zubne flor jer konzumiranje jedne jabuke uništi gotovo 90% bakterija iz usne šupljine

– pomaže kod smirenja i uspavljivanja pa ju je dobro konzumirati prije spavanja.

Preporučljivo je jesti jabuke s korom jer ona sadrži čak šest puta više vitamina nego sam plod. Provjerite jesu li došle iz ekološkog uzgoja jer se često tretiraju pesticidima.

Za bolji jesenski ugođaj isprobajte recept u nastavku:

KOLAČ OD JABUKA

Sastojci:

-3 jabuke narezane na komadiće

-110 g zobenih pahuljica

-60 ml mlijeka

-250 ml kipuće vode

-2 žličice cimeta

-80 g grožđica

Priprema:

Zobene pahuljice namočite u vodi i ostavite da odstoje desetak minuta. Za to vrijeme pomiješajte ostale sastojke u kompaktnu masu. Sve zajedno izlijte u posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 180° te pecite 30 min.

Zavolite svoje dojke jer od njih kreće PRIMANJE i DAVANJE. One su simbol ženstvenosti, ponosa i užitka. Poslušajte video s Ana-Marijom o dojkama kao simbolu ženskoga tijela, o dojenju, limfnoj cirkulaciji i nekim važnim životnim iskustvima. Poslušajte savjete za njegu dojki i razmislite o autentičnoj anatomiji, karakteru i emocijama koje gajite prema njima.
Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.