fbpx

Dragi čitatelji,
nalazimo se u mjesecu koji se, zbog nepredvidivih vremenskih prilika i neprilika, često u narodu naziva i „veljača – prevrtača“. Simbolično, to je mjesec karnevala, krafni i ludorija, mjesec u kojem, barem na kratko, ljudi izlaze iz svojih svakodnevnih uloga te pod krinkom postaju netko ili nešto što se ne usuđuju biti tijekom ostatka godine. Poseban je to osjećaj neopterećenosti i pripadnosti u kolektivnom bijegu od stvarnosti koji se na sličan način obilježava diljem svijeta, od Samobora i Venecije pa sve do Rio de Janeira.

U prevrtljivom duhu veljače, već dan nakon maškara, „čistom srijedom“ započinje potpuno suprotan, korizmeni period koji, osim religijskog aspekta, karakterizira čišćenje organizma i, prije svega, odlučnost i disciplina. Dva su to lica kontradiktorno „velikog“, a najkraćeg mjeseca u kojem, također, svjedočimo buđenju prirode, dužim (veljim) danima i slavlju ljubavi. Uživajte u šarenilu koje nam nosi ovaj period, budite autentični, onakvi kakvi želite biti, a svima rođenima 29. veljače šaljemo posebne čestitke – ovo je vaša godina. 🙂

U videozapisu u nastavku pogledajte kojim vježbama Body tehnike možete pokrenuti svoju limfu – životno važnu tekućinu i naš detoksikacijski sustav tijela te si naučiti pomoći u samo nekoliko minuta kad su vaši dijelovi tijela umorni, teški i otečeni.

Ivica

Meni je trening važan iz tri razloga: 1. održavam tijelo u stanju koje mi omogućava kvalitetno funkcioniranje u svim dnevnim režimima (od ležanja i kopanja nosa do dvosatnih teniskih mečeva), 2. poništavam negativni učinak cjelodnevnog sjedenja na poslu i 3. pokušavam podići razinu pripremljenosti kako bih ostvario bolje rezultate u tenisu, biciklizmu i sličnim sportovima.
U pravilu se osjećam bolje nakon treninga, čak i kada dođem bezvoljan. Iscrpljeno, ali zadovoljno. Preporučio bih PBS svakome kao što sam ja – poslovnom čovjeku kojem je potrebna kompenzacija svakodnevnog stresa kroz umjerenu i, prije svega, zdravu tjelesnu aktivnost. Anegdota: kad sam bio na prvom pregledu kod Ana-Marije (došao sam uštekanih leđa), sažela je moje stanje u jednu rečenicu: „Ti ne da nemaš svijest o leđnim mišićima, ti nemaš leđne mišiće.“

Miris mandarine neizostavan je dio zimskih dana. Ovaj kiselo-slatki član porodice agruma potječe iz jugoistočne Azije, a u Europi se kreće uzgajati tek u 19. stoljeću. Na drugom je mjestu po količini uzgoja među svim vrstama agruma, odmah uz naranču.
Izuzetno je bogata vitaminima C i A, kalijem, folnom kiselinom, vitaminima B skupine, kalcijem, magnezijem, cinkom, željezom i bakrom.
Jedna mandarina zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C i kao takva je idealna potpora imunitetu u sezoni prehlada i viroza.
Vitamin C iz mandarina može pomoći u zaštiti od bakterija i virusa djelujući na T-stanice imunološkog sustava.
Zahvaljujući vitaminu C koji potiče sintezu kolagena, mandarina utječe na održavanje zdrave i sjajne kože.
Mandarina i njena kora bogat su izvor antioksidansa te štite od slobodnih radikala i djelovanja oksidativnog stresa koji mogu utjecati na razvoj kroničnih bolesti (karcinom, artritis, bolesti srca i krvnih žila).
Bijela ovojnica koja obavija plod s unutarnje strane bogata je vlaknima koja će potaknuti probavu i na taj način ubrzati metabolizam.
Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi.
S obzirom na kalij koji sadrži, mandarina čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava.

SMOOTHIE OD MANDARINE

Sastojci:
4 mandarine
3 dl vode
1 banana
malo svježeg đumbira
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender, izmiksati i uživati u blagodatima mandarine!

„Bez obzira na vaše godine i na vaš zdravstveni status, s tijelom u savezništvu možete unaprjeđivati i uljepšavati svoj život.“
Ana-Marija Jagodić Rukavina

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.