Dragi čitatelji,

razmišljajući o tome hoće li ovaj tekst doprijeti do ciljane publike i hoće li nam tehnologija koju koristimo omogućiti komunikaciju, pao mi je na pamet pojam – dostupnost.

Danas je teško zamisliti radni dan bez pametnog telefona, a, kao dokaz naše ovisnosti, suvremeni uređaji imaju i mogućnost praćenja koliko i na kojim aplikacijama provodimo najviše vremena.

Zamislite, ne tako davno, početkom milenija, uspoređivali smo nevjerojatan podatak – na jednoj stranici novina saznali bismo količinu novosti koju su naše bake i djedovi u svojoj mladosti dobivali u godini dana. Danas nam je tehnološka evolucija omogućila nezamislivu dostupnost informacija, i to na našim dlanovima. Iz jedne je perspektive to prednost, no iz druge je i velik teret. Naime, suvremenom poslovnom čovjeku iznimno je teško održavati granicu između poslovnog i privatnog vremena, posao je sve prisutniji i tijekom predviđenoga slobodnog vremena što otežava adekvatan odmor i regeneraciju za naredni radni dan. Količina i važnih i nevažnih podataka toliko je prisutna da ih je sve teže razlučivati i pamtiti one zaista važne pa su nam mobiteli postali i osobni tajnici koji nas podsjećaju na gotovo sve. Postali smo ovisni o njihovoj pouzdanosti i izdržljivosti baterija koje ih pokreću.

 

Iako su naš slobodni odabir, društvene su mreže također stvorile „big brother“ efekt u našem društvenom životu – sve više toga postaje javno. Dostupnost tragičnih i dramatičnih događaja iz cijeloga svijeta nikada nije bila veća i brža što često rezultira preplavljujućim osjećajem nesigurnosti te ponekad, iz straha, donosimo iracionalne i prezaštitničke odluke u odnosu na naše bližnje.

 

Tako silovita izmjena informacija i njihova konstantna dostupnost svima, osnovni je uzrok ubrzanoga načina života, kao i povećane razine stresa. Dugotrajna izloženost takvom stilu života stvara neuravnoteženost autonomnoga živčanog sustava: naša se osjetila adaptiraju na visoku razinu podražljivosti te se u periodima spavanja i odmora, kada bi se čovjek trebao regenerirati, ne stignu ili ne mogu rasteretiti. Nemogućnost opuštanja ključan je uzrok zanemarivanja različitih poruka i alarma koje nam organizam šalje. Takva neuravnoteženost autonomnoga živčanog sustava utječe i na druge tjelesne funkcije i sustave, poput hormonalnog i probavnog, što nerijetko dovodi do različitih problema i oboljenja. Da bismo mogli slušati svoje tijelo, u glavi mora vladati tišina!

Kako bi smanjili štetan utjecaj mobilnog uređaja, poželjno je češće puta u danu udaljiti ga od sebe, posebno u vrijeme koje provodite s obitelji i prijateljima. Kad se nečega ne možete sjetiti, vjerojatno prvo uzimate mobitel i upisujete ključne riječi u tražilicu – no, dajte si priliku i pokušajte se sami dosjetiti, mozak će vam biti zahvalan. Također, ako je ikako moguće, povremeno isključite zvuk uređaja, a grupe na različitim platformama u kojima sudjelujete postavite na bešumno. Tijekom hodanja, pogotovo u prirodi, odmorite oči od plavog svjetla i doživite svu ljepotu i raznovrsnost svijeta u kojem živimo. Navečer, prije spavanja, pokušajte ne gledati u ekran duže od par minuta, a bilo bi sjajno da je mobilni uređaj što dalje od kreveta, idealno u drugoj prostoriji. Jutro bi trebalo biti vrijeme za osobnu rutinu, kako biste se pripremili za nadolazeće obaveze. Gledanje e-mail poruka odmah nakon buđenja stvara osjećaj konstantne dostupnosti i preopterećenosti kojom započinjete dan te vam oduzima ono najvažnije – vrijeme za sebe. Budite iskreni prema sebi i zapitajte se u koliko se navedenih primjera pronalazite.

Za kraj, želim vam da što češće zaboravite svoj mobilni uređaj i uživate u slobodi koju vam je vaša opuštenost poklonila.

Isprobajte izvornu vježbu Body tehnike `Miješalica` kojom ćete osnažiti mišiće trbuha.

Raul

Otkad sam počeo s redovitim treninzima u PBS centru život mi se promijenio na bolje u gotovo svakom pogledu. Napredovao sam kako fizički, tako i mentalno kroz rad s mojim vrlo predanim, visoko educiranim, ljubaznim i prijateljski nastrojenim trenerom Tomislavom. Potiče me na konstantan napredak kako na treninzima tako i općenito u životu i vrlo mi je drago što mi je, uz to što je odličan trener i mentor, postao veliki prijatelj i podrška u ostvarivanju mojih ciljeva. Osjećam se bolje nego ikad, snažniji sam, estetski izgledam bolje, a bol u leđima koju sam osjećao dugo vremena mi je gotovo pa skroz nestala. Stvarno nemam ništa osim velike riječi pohvale za Tomislava i cijeli PBS team. Svi su jako ljubazni, pristupačni i predani vašim ciljevima, a Centar sam po sebi pruža mnogo različitih mogućnosti i usluga kao što je npr. njihov odličan spa koji koristim jednom tjedno i s kojim sam neizmjerno zadovoljan. Nemam ništa drugo za reći nego da probate sami i uvjerite se…

Trešnja je jedno od najomiljenijeg voća na svijetu. Prema starim zapisima bila je voće rimskih vojnika jer su vjerovali da im daje snagu i podiže energiju.

Plodovi trešanja mogu varirati od bijele do tamno crvene boje, a bogati su vitaminom A, C, K, B1, B2, B3 te kalijem, kalcijem, željezom, bakrom, manganom, magnezijem, fosforom i cinkom.

Trešnja ima višestruke dobrobiti za ljudsko zdravlje. Bogata je kalijem koji regulira krvni tlak, a spojevi steroli smanjuju loš kolesterol u krvi. Zahvaljujući spoju antocijaninu koji joj daje crvenu boju, ima snažan protuupalni učinak u organizmu. Preporučuje se sportašima protiv upale mišića. Također, trešnja sadrži antioksidanse lutein, kvercetin, beta karoten i zeaksantin koji potvrđeno štite od štetnih slobodnih radikala koji pogoduju nastanku raka. Pospješuje izlučivanje tekućine iz organizma te čisti bubrege i mokraćne kanale. Zahvaljujući melatoninu, hormonu koji smiruje živčani sustav, konzumacija trešanja može ublažiti nervozu, nemiran san i glavobolju. Bor, bakar, magnezij i kalcij iz trešanja povoljno utječu na zdravlje kostiju, dok vitamin C koji pomaže u stvaranju kolagena, proteina bitnog za zdravlje kože i kose.

SMOOTHIE OD TREŠANJA I JAGODA

Sastojci:
1 šalica očišćenih trešanja
1 šalica očišćenih jagoda
sok 1 naranče
1 žličica chia sjemenki

Priprema:
Sve voćne sastojke ubacite u blender i izmiksajte. U smjesu dodajte prethodno namočene chia sjemenke i malo vode po potrebi.

“Naša iskustva ostavljaju odraz u svemu oko nas. TI činiš razliku. TI nisi sam. TI pripadaš”.
Ana-Marija Jagodić Rukavina

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.