Dragi moji sudionici života, prijatelji i pratitelji,

podijelit ću s vama vrlo konkretan uvod koji se tiče svih nas. Gledam i osjećam oko sebe puno nemira i nestabilnosti praćenih svakojakim neuravnoteženim ponašanjima i pitam se kako na sve to  reagira naše tijelo.

Pojačana psihička napetost i anksioznost posljedica su stagniranja u obnavljanju tijela. To je stanje kada naš neurološki sustav nema dovoljno kapaciteta da opusti misli, djela i emocije, stanje kada se ne možemo opustiti i odmoriti bez lijeka za smirenje, stanje u kojem ste toliko ubrzani da ne osjetite svoje vrijednosti, svoje tijelo. Ni sami ne primjećujete kako ubrzavate. I kada ležite, u istom ste grču kao i pri poslu. Pri tome zaboravljate one bitne životne odnose koji su najvažnija priča naših života. Kako se na vrijeme osnažiti i njegovati prioritete kvalitetnih odnosa, živjeti svoju istinsku životnu priču bez obzira na tekuće okolnosti koje nas okružuju? Imam rješenje!

 

Slijedi vježba trokut i priča jedne polaznice mojega programa.

Osjećala je izrazitu anksioznost, nije imala oslonac, izdržljivost ni snagu kako za obitelj tako niti za posao. Zbog takvoga njezina stanja, osvijestila sam da joj je potrebna vježba trokut.

Zamolila sam je da razmakne noge nešto šire od širine kukova te sam joj sa svake strane tijela postavila stolac kako bi rukama i tijelom, uz pomoć stolaca, mogla stvoriti trokut među rukama sa svake strane tijela i među nogama koji s linijom poda tvore ukupno dva trokuta ispod pazuha i jedan ispod zdjelice. Ti su trokuti dio nevidljive piramide u koju je tijelo uronjeno. Taj je geometrijski oblik piramide važan dio fokusa u vježbi. Piramide se od davnina koriste za poboljšanje zdravlja i vitalnosti čovjeka. U bazi naših trokuta i piramide stoji oslonac na uzemljenje preko udova i donjega dijela zdjelice. Tako nam se stanice reprogramiraju na osnovno pravo, na biti i osjećati, i, tako osnaženi, s tri trokuta uronjeni u piramidu, olakšavamo dostupnost tih osnovnih zapostavljenih prava i potencijala u nama.

Rekla sam joj da vizualizira kako udiše u te prostore, šireći ih u piramidu. Na izdisaj je dobila zadatak gurati istovremeno i noge i ruke prema dolje da bi joj se tijelo izvuklo i raslo. Cilj je ove energetske vježbe stvoriti uzemljenje, a time i oslonac i pravo tijela da bude i da se osjeća slobodno. To sam je i zamolila – da pokuša u tim trokutima i piramidi naći podršku i oslonac te da potraži točke u zdjeličnom dnu i

pazusima gdje su vrhovi trokuta. Vrh predstavlja završno sakupljenu energiju svega što je ispod, ali i transcendenciju energije u smjeru tog vrha prema gore. Zamolila sam je da vizualizira kako te tri točke oživljavaju uz izdisaj, a da je trokuti podržavaju, da se na njih može osloniti i posljedično biti snažna i izdržljiva. Nakon sedam ponavljanja dobila je neki osjećaj podrške, osjećaj fizičke snage, uzemljenosti i optimizma. No, zamolila sam je da napravi korak dalje – da stvori mentalnu sliku energije na svakodnevnom poslu. Čim je to pokušala, osjećaj se podrške u njoj odmah urušio. Dogodilo se to zbog toga što joj se u sjećanje odmah „ubacila“ osoba čija je energija bila jača od njezine, pritom neugodna i ugrožavajuća.

Ponovile smo vježbu trokut s jačim fokusom na izdisaj kako bi se i ta neugodna energija pokrenula, protekla kroz nju i izašla dok se njezin skriveni potencijal da vrijedi i da ima pravo na biti, time podizao. Nakon toga je dobila zadatak da misli na spornu osobu. Njezina se snaga nije ponovo urušila. Svaki je dan radila vježbu trokut i opet  osjetila stabilnost, oslonac i snagu. I njoj se uvijek mogla vratiti kad god bi osjetila nelagodu zbog situacije na poslu, odgovornosti i brige. Osvijestila je da snaga i izdržljivost dolaze iz vlastitoga tijela, uvjerenja, snage emocija i misli te da su joj zapravo uvijek dostupne ako se poveže sa svojom energijom.

Nadam se da će vas ova priča motivirati i da ćete potražiti svoju piramidu potencijala kad god vam zatreba.

Iskoristite jedinstvenu priliku i uključite se u besplatni program za liječenje inkontinencije koji će se održavati pod dvomjesečnim stručnim vodstvom mag. spec. Ana-Marije Jagodić Rukavina i PBS centara (Zagreb, Pula, Rijeka) u suradnji s Klinikom za ženske bolesti i porode, Petrova 3, Zagreb.

Kako iskoristiti dva ručnika za jačanje najdubljih slojeva trbušnih mišića i time pomoći organima zdjeličnog dna, cirkulaciji, izdržljivosti?
Pogledajte u nastavku i vježbajte s našom Ana-Marijom. 🙂

Jadranka

Body tehnika i ja se družimo više od šest godina. Do 2016. godine sam iskusila raznovrsne pristupe održavanja tijela u dobroj kondiciji. Bila sam zadovoljna, ali niti jedan nije pokrivao cijeli spektar mojih potreba. Sveobuhvatan pristup tjelovježbi uz razumijevanje mojega temperamenta, entuzijazam, stručnost i kreativnost instruktora u osmišljavanju terapeutskih vježbi čine svaki moj sat proveden u PBS-centru neponovljivim iskustvom. Tijekom individualnog ili grupnog programa vanjski svijet za mene ne postoji. Fokus je na stabiliziranju, balansiranju, snaženju tijela, koordinaciji pokreta i disanja. Um se resetira, što, vjerujem, posljedično pridonosi učinkovitosti pri rješavanju mojih svakodnevnih profesionalnih i privatnih obveza. Zahvaljujem timu PBS-a na tome.

Sočna šljiva ubrana direktno sa stabla ili pak knedle sa šljivama znak je da su godišnji odmori pri kraju, a jesen kuca na vrata. Prava je to prilika kako bi se iskoristile sve blagodati šljive i organizam pripremio za hladnije dane, zar ne? 🙂

Šljiva spada u koštuničavo voće kao i npr. marelica, breskva, badem. Ima ih više od 2000 raznih vrsta, od žute do tamnoplave boje.

Izuzetno su bogate vitaminom C, vitaminima B skupine i vitaminima E, K i A. Od minerala sadrže kalij, fosfor, željezo, magnezij, kalcij, bakar. Prema nekim istraživanjima, jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao i šaka borovnica. Sadrži antioksidans koji se nalazi i u zelenom čaju.

Dobrobiti šljive na zdravlje organizma:

– brojna vlakana potiču probavu

– antioksidansi (posebice vitamin C) pridonose jačanju imuniteta, dok vitamin C ujedno utječe i na apsorbciju željeza/prevenciju anemije, kao i poboljšanju zdravlja mišića, kostiju i tetiva

– kalij regulira krvni tlak i čuva zdravlje srca

– beta karoten i vitamin E čuvaju zdrav izgled kože

– flavonoidi utječu na zdravlje koštanog sustava.

 

PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA

Sastojci

– 2.5 kg šljiva

Priprema:

– operite šljive i odstranite im koštice

– šljive stavite u posudu za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C

– kada se šljive počnu zgušnjavati (cca nakon sat i pol), promiješajte i nastavite peći

– nastavite povremeno miješati dok pekmez ne postane jako gust i tamno-ljubičast

– pekmez prebacite u teglice nakon čega ih ostavite u pećnici na 110°C još 10-ak minuta

– teglice postepeno ohladite i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu

– uživajte u kombinaciji sa sladoledima, kolačima ili knedlama 🙂

“Ništa na ovome planetu nema veću cijenu od pravoga prijateljstva.”
Od PREPOZNAVANJA DUŠA.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.