Dragi naši,

 

nalazimo se u periodu godine u kojem su iznimno kratki dani, zbog čega smo obično manje aktivni i rjeđe boravimo „na suncu“ te nam vrlo često nedostaje osnovne energije za svakodnevne obaveze. Nedostatak se aktivnosti negativno odražava i na naš zdravstveni status, što se može primijetiti prije svega po slabijoj cirkulaciji. Uz krvožilnu i limfnu cirkulaciju, treba istaknuti i cirkulaciju zglobne (sinovijalne)  tekućine, čija je osnovna uloga „podmazivanje“ zglobnih tijela i omogućavanje funkcionalnih kretnji. Zglob koji najviše pati zbog nedostatka kretanja (cirkulacije) te slabijeg tonusa mišića jest koljeno, koje je ujedno i najkompleksniji zglob našeg lokomotornog sustava te često najslabija karika kinetičkog lanca. Naime, koljeno je zglob kojem je potrebna stabilnost, a bez održavanja uravnoteženih i toniziranih mišića, stabilnost je nemoguće postići. Prilikom intenzivnijeg kretanja, razvijaju se sile koje bez adekvatne mišićne podrške i njihove apsorpcije pretjerano opterećuju zglob, što često rezultira upalom i bolnim tegobama. Zbog svoje iznimno važne amortizacijske uloge, u koljenu se, uz hrskavični pokrov svih zglobnih tijela, nalaze i dva meniska koji zbog svoje funkcije moraju biti mekši, a time su i vulnerabilniji u odnosu na kosti te se regeneriraju cirkuliranjem sinovijalne tekućine. Zbog sedentarnog stila života i opstrukcije ove važne zglobne cirkulacije, javljaju se degenerativne promjene spomenutih struktura koljena – i to sve više i kod mlađe populacije. Iz tih razloga, koljeno je zglob koji će najčešće prvi bolno reagirati na neprimjerena veća opterećenja. Kako bi se takvo što spriječilo, potrebno je prakticirati kontinuiranu umjerenu tjelesnu aktivnost, održavati optimalnu tjelesnu težinu, konzumirati uravnoteženu hranu bogatu vlaknima i dovoljno hidratizirati organizam. Prije većih vanjskih opterećenja i značajnijih napora, poput skijanja, potrebno je voditi računa o adekvatnoj pripremi lokomotornog sustava. Stoga vam savjetujemo da se obratite svom Body instruktoru i zatražite procjenu koja bi mogla imati ključnu ulogu u prevenciji nepoželjnih bolnih stanja i ozljeda. Također, predlažemo vam da u nastavku pogledate iznimno korisnu vježbu mjeseca koju smo vam pripremili kako biste prevenciju mogli započeti već danas. Break a leg!   

Ako uskoro planirate odlazak na skijanje, pogledajte video u nastavku i napravite kratki pregled svojih koljena te uvrstite ovaj petominutni set vježbi Body tehnike u dnevnu rutinu kako biste održavali svoja koljena zdravijima i funkcionalnijima te bili sigurniji dok nosite teške stvari, hodate, skijate ili se bavite nekim drugim sportom.

Ivana

Body tehniku sam počela vježbati u Puli u Sunset centru. Po preseljenju u Zagreb, nastavila sam vježbati u PBS-u i tu sam, evo, do danas. Kako sam poslovno na relaciji Zagreb-Pula, imam sreću što imam mogućnost vježbanja na dvije adrese.
Prije početka treniranja Body tehnike sam iskušala razne vrste vježbanja. Pronašla sam se u individualnom pristupu Body tehnike koji kombinira raznolike vrste vježbi i rekvizita, tako da je svaki trening drugačiji, a mogu i sama izabrati ono što želim raditi. Ono što je meni najvažnije su terapijske vježbe, s obzirom na problem koji imam s leđima, te stručni i kvalificirani treneri koji vježbe prilagođavaju svakome sukladno njegovim mogućnostima i potrebama.

Grejp je tropska biljka koja zajedno s narančom, limunom, mandarinom, pomelom i kumkvatom spada u citruse. Otkriven je u 18. stoljeću na otoku Barbadosu, od kuda se počeo širiti na srednjoamerički arhipelag. Florida je danas njegov najveći proizvođač.

Postoje tri vrste grejpa: crveni, ružičasti i bijelo-žuti.

Bogat je vitaminom C, a sadrži i likopen, limonoid i naringenin. Izvor je i vitamina A, B, D, E i K te kalcija, fosfora, magnezija, mangana, cinka, bakra i željeza.

Zahvaljujući vitaminu C, grejp je izvrstan saveznik imunitetu te pridonosi zdravlju arterija jer ih čini elastičnima. Vitamin C u grejpu također pozitivno utječe na zdravlje kostiju i zubi.

Zahvaljujući vitaminu A koji sadrži, grejp čuva vid i potiče stvaranje kolagena, čime pozitivno utječe na izgled kože, noktiju i kose.

Zahvaljujući likopenu, snižava razinu lošeg kolesterola.

Sadrži mnogo vode te ubrzava metabolizam, čime povoljno utječe i na probavu.

Zahvaljujući spojevima limoninu i likopenima, pomaže u prevenciji karcinoma, dok spojevi naringenini sprječavaju rast tumorskih stanica.

Ako pijete lijekove, dobro je posavjetovati se s liječnikom oko konzumacije grejpa, s obzirom da može smanjiti apsorpciju određenih lijekova. 

SOK OD GREJPA, ĐUMBIRA I MRKVE

Sastojci:

1 crveni grejp

3 mrkve

oko 4 cm svježeg đumbira

250 ml vode

Priprema:

Oguliti grejp i narezati na četvrtine. Mrkvu i đumbir oguliti i narezati na kolutove. Sve sastojke staviti u blender, dodati vodu i izmiksati do guste mase. Po potrebi dodati još vode. 

2024. godina = čak 366 novih mogućnosti. Iskrena zahvalnost na svakoj danoj mogućnosti vodi do životnog obilja.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.