Dragi moji,

nedavno me jedno predavanje o potrebama tijela i njegovim funkcijama potaknulo da vam napišem nešto o tome. Postoje potrebe koje u suštini ne razumijemo osim da nam služe da živimo. Po navici, često i nesvjesno, potiskujemo prirodne porive i ne razmišljajući o tome. Potiskivanje prirodnih bioloških i emocionalnih poriva je veliko NE prema samome sebi. Stisnuti i stegnuti se u nekom trenutku znači zaustaviti sve procese ne samo, primjerice, naše sfinktere koji bi rado baš sada pustili višak zraka. Možda će vas iznenaditi saznanje da redovito potiskivanje prirodnih poriva kao što su podrigivanje, kihanje, kašljanje, potiskivanje plinova, stolice, urina, može dovesti do niza zdravstvenih neravnoteža, a čak 85% svih zdravstvenih neravnoteža povezuju se s lošim radom probavnoga sustava. Pogledajte moj filmić na youtube-u ako vas zanima kako pomoći vlastitome procesu dubokog organskog stiskanja i puštanja, a zovemo ga peristaltika.
Jeste li svjesni kako funkcionirate po pitanju kontrole nad vašim prirodnim potrebama? Općenito smo svi sve više u grču  i to se odražava na rad naših organa, a prirodne potrebe i način na koji se odnosimo prema njima sjajan su pokazatelj je li naše tijelo u balansu jer, ako nije, s vremenom ćemo se sve teže moći pustiti i opustiti.
Kronično potiskivanje, primjerice prolaska plinova, natjerat će energiju da se nakuplja u crijevima i na kraju će poremetiti probavu koja usporava ili preokreće potiskivanje prema gore. To znatno remeti normalno kretanje peristaltike, čišćenje crijeva, a, nažalost, pogoduje i nakupljanju toksina. Kako energija koja se zaustavlja upravlja svim organskim sustavima  i ekstremitetima, to može, vjerovali ili ne, utjecati na mokrenje, rad crijeva, reprodukciju i snagu donjih ekstremiteta. Plinovi su normalan proces u gastrointestinalnom traktu. Mikrobi u crijevima doslovno stvaraju plinove kao prirodni dio svojega metabolizma. Jedna studija pokazuje da bi zdrava odrasla osoba trebala ispuštati plinove oko 14-25 puta dnevno. Što nam može pomoći? Začini poput đumbira, komorača, kumina, korijandera i kardamoma uz obroke mogu pomoći kod problema povezanih s plinovima i nadutošću. Sve vježbe Body tehnike i vitalne energije, masiranje trbuha u smjeru kazaljke na satu, šetnja nakon jela, duboko disanje i duboki čučnjevi jako povoljno utječu da se energija u trbuhu održava u balansu. Stoga, pripazite na  duboke snage svojega tijela. Osluškujte možete li kontrolirati stiskanje sfinktera pri uriniranju ili stolici, ali jednako tako je važno možete li opuštati i dozvoliti vašemu tkivu da prirodno prati fiziološke potrebe i energetske izmjene širenja i skupljanja.

Krenite odmah s našom vježbom Pumpa i pokrenite svoje duboke stanične i tkivne pumpe na balans stiskanja i puštanja. Sretno svima.

Proljeće zove na šetnju prirodom. Ima li ljepšeg od vježbanja u šumi ili parku uz cvrkut ptica i buđenje krošnji?

Isprobajte izvornu vježbu Body tehnike Pumpa kojom ćete potaknuti istezanje stražnje strane nogu nakon boravka u prirodi.

Marko

Kratko vrijeme vježbanja u PBS-u puno je utjecalo na mene. Korekcija hodanja promijenila mi je percepciju i u svakodnevnom životu, CrossFit-u i u tangu. Puno radim na hodanju, aktivaciji stopala. Shvatio sam koliko je važan trokut peta-palac-skočni zglob. Stekao sam znanje da ubuduće mogu procijeniti koliko je kvalitetno što mi netko priča.

Peršin je jedan od najpopularnijih začina na svijetu.

Potječe iz istočnoga Mediterana i sjeverne Afrike, a uzgaja se više od 2000 godina. Bio je cijenjen u antičkim kulturama kao dio brojnih ceremonija. Prema nekim predajama, rimski gladijatori koristili su ga u svojoj prehrani kako bi dobili brzinu, spretnost i snagu.

Smatra se biljkom koja poboljšava vitalnost organizma.

Njegovi ljekoviti dijelovi su korijen, sjeme te cijela biljka u cvatu. Sadrži eterična ulja te flavonoide (antioksidanse).

List peršina sadrži tri puta više vitamina C od limuna, a odličan je izvor i vitamina A i K.

Neke od dobrobiti peršina za ljudski organizam:

– potiče čišćenje bubrega i njegovu normalnu funkciju, kao diuretik pomaže kod problema s kamencima i mokraćnim infekcijama;

– opušta probavni sustav i smanjuje nadutost;

– zahvaljujući vitaminu C, potiče rad krvožilnoga sustava i olakšava apsorpciju željeza;

– zahvaljujući miricetinu (spoj koji može smanjiti razinu šećera u krvi), koristi se u prevenciji i liječenju dijabetesa;

– zahvaljujući antioksidansima, pokazao se učinkovitim u prevenciji raka (posebice prostate i debeloga crijeva);

– zahvaljujući velikim količinama kalcija i vitamina K, utječe na zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.

 

ZAPEČENI KRUH S PERŠINOM

Sastojci:

– svježi peršin

– češnjak

– maslinovo ulje

– 1 kruh francuz (kukuruzni)

Priprema:

– nasjeckati peršin, češnjak i pomiješati s maslinovim uljem

– narezati kruh francuz na okrugle ploške i svaku premazati smjesom

– pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i peći 15 minuta

 

Ako je prvi dom duše fizičko tijelo, priroda je drugi dom. Ona je medij u kojega smo uronjeni, medij sa svojim frekvencijama, vibracijama i prirodnim zakonitostima. Zašto se nakon boravka u prirodi osjećamo `drugačije`? Možda jer se vraćamo u naš dom, jer nas šuma, park, jezero, more, vraćaju na `tvorničke postavke`, na frekvenciju balansa, strpljenja i mirnoće.

Kako biste i u zatvorenom prostoru bili okruženi prirodom, PBS vas, u suradnji s brandom GREEN&OUT (hrvatski brand stalaka za uzgoj sobnoga bilja u vodi), daruje s 15% popusta na njihove proizvode (male kućne vrtove u vodi). Popust se ostvaruje javljanjem na e-mail: greenout.hr@gmail.com ili društvene mreže branda (FBIG). Potrebno je napisati svoje ime, prezime te naziv PBS ožujskoga newslettera kojeg upravo čitate. Popust je moguće ostvariti do kraja travnja. Uživajte u buđenju prirode! 🙂

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.