Pozdrav svima!
U prethodnom broju našeg newslettera pisali smo o dostupnosti i o tome koliko je važno u svakodnevici pronaći vremena za sebe i vlastite potrebe. Vrijeme je godišnjih odmora, što znači da je period godine u kojem se nalazimo upravo osmišljen za regeneraciju i uravnoteživanje psihičkih i fizičkih procesa. U dugogodišnjem praktičnom radu nailazio sam na mnoge profile ljudi, različitih svjetonazora. Svatko od nas na autentičan način razmišlja o poslu, obavezama, odmoru. Dok jedni smatraju da im je potrebno više odmora nego što imaju na raspolaganju, drugima je već i nekoliko slobodnih dana suvišno. Povezano je to, dakako, s navikama, specifičnim uvjetima rada, vlastitim uvjerenjima i drugim našim različitostima. Bez obzira na to, svi dijelimo zajedničku činjenicu da nam je za optimalno funkcioniranje potreban i fizički i psihički odmor. Davno su stručnjaci pisali o tome kako je odmor puno važniji od samog treninga i postoji zaista puno pokazatelja koji idu u prilog toj teoriji. Ako ignorirate potrebu organizma za regeneracijskim procesima nakon treninga, lako bi vam se moglo dogoditi da sljedeći trening bude kontraproduktivan pa ćete, umjesto pozitivnih transformacijskih promjena, organizam dovesti u pretjerani katabolizam (metaboličku fazu razgradnje) ili do sindroma pretreniranosti te ćete, laički rečeno, nazadovati. Jednako tako, promatrajući iz poslovne perspektive, odmor je ključan ako se želi održati dugoročna visoka razina produktivnosti. Umor nepovoljno utječe na donošenje odluka, povećava broj grešaka te smanjuje kreativnost na radnom mjestu. Dok smo koncentrirani na zadatke, teško nam je osvijestiti vlastito psihofizičko stanje. Postoji zaista niz blagodati godišnjeg odmora, posebice putovanja, a navest ću tek nekoliko istaknutijih. Već samo planiranje putovanja stvara osjećaj zadovoljstva i uzbuđenja, što čini protutežu svakodnevnom stresu i predstavlja svojevrsni cilj ili nagradu kojoj težimo. Izlazak iz svakodnevne rutine otvara nam nove mogućnosti, smanjuje osjećaj zasićenja te iznimno povoljno djeluje na doživljaj vlastitog radnog mjesta i okruženja u kojem provodimo većinu dana. Time se doprinosi prevenciji raznih patoloških psihofizičkih stanja neurološke ili srčanožilne etiologije, izazvanih stresom. Također, treba napomenuti kako dodir s drugom kulturom i jezikom tijekom daljih putovanja omogućuje nova iskustva i nove ideje koje šire naš pogled na svijet, što nudi drugačiju perspektivu koja nam podiže razinu kreativnosti i sposobnosti rješavanja kompleksnih zadataka. Za kraj, želim istaknuti da je od pitanja “Kamo ćeš?” čak možda i važnije pitanje “S kim ćeš?”, jer je dokazano da putovanja iznimno utječu na međuljudske odnose. Stoga, mudro birajte suputnike na svom sljedećem putovanju.
I odmorite se!

Iskoristite ljetne mjesece i boravak uz more, bazen ili rijeku za vrlo jednostavne, a učinkovite vježbe Body tehnike kroz koje ćete aktivirati cijelo tijelo. Uvedite vježbe u svoju ljetnu dnevnu rutinu.

Franko

Krenuo sam u PBS s 14 godina te na njega gledam kao nekakvog životnog partnera kroz svoj cjelokupni razvoj. PBS utječe na mene pozitivno i svakim odlaskom iz njega ostavljam svu negativu iza sebe.

Asteci, Inke i Maje poznavale su kukuruz još prije 9000 godina. Njegovom pradomovinom smatra se južni dio Meksika, a u Europu je došao krajem 15. stoljeća.
Konzumiramo ga kao povrće, mljevenog u obliku brašna za krušne proizvode te u obliku palente koja je sastavni dio kontinentalne i mediteranske prehrane.
Prema nekim istraživanjima, kuhani kukuruz se smatra zdravijim od sirovog jer se procesom kuhanja oslobađaju antioksidativne molekule koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja.
Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima, sadrži beta karoten, vitamine B skupine (B₁, B₅, niacin, folna kiselina), vitamin C, fosfor, magnezij, kalij te brojne antioksidanse.
Sadrži puno ugljikohidrata, a malo masti te je dobar izvor brzo raspoložive energije.
Zahvaljujući spomenutim prehrambenim vlaknima, kukuruz snižava povišene razine kolesterola čuvajući zdravlje srca i krvnih žila, regulira šećer u krvi te služi u prevenciji karcinoma debelog crijeva.
Redovita konzumacija kukuruza povoljno djeluje na probavu i potiče metabolizam. S obzirom da sadrži folnu kiselinu bitnu za pravilan razvoj fetusa, preporuča se trudnicama. Pridonosi zdravlju mozga zahvaljujući vitaminu B₁, a inhibitori proteaze štite organizam od virusa i nastanka karcinoma.

BRUSCHETTE OD PALENTE

Sastojci:
1 šalica palente
1 šalica salse od rajčice
peršin
maslinovo ulje
125 g mozzarelle
pesto od bosiljka

Priprema:
1. Skuhati palentu prema uputama na pakiranju, posoliti i izliti u posudu za pečenje na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Debljina palente neka bude do 1.5 cm. Pustiti da se ohladi.
2. Ohlađenu palentu narezati na pravokutnike i popržiti na tavi na par kapi maslinovog ulja.
3. Na pečenu palentu staviti 1-2 žličice salse od rajčice i mozzarellu narezanu na kockice. Preliti sve s malo pesta od bosiljka i peršinom.

 

Valovi su pokret i smirenost.
Oni su sila i mir.
Kao i život.
Nekad uzburkan, nekad postojan.
Oni su individue i dio oceana.
Kao i mi.
Jedinstveni valovi uronjeni u zajedništvo oceanskog postojanja.
Surferi oceanskog ritma.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.