fbpx

Dragi naši,
pred vratima nam je proljeće – period buđenja, otvaranja, rasta i cvatnje. Ne postoji jasniji i čvršći dokaz za uzrečicu „nakon kiše, dolazi sunce“ pa mnogi ovaj dio godine smatraju i najljepšim. Pred nama su također najveći kršćanski blagdan – Uskrs i školski praznici te vjerujemo kako će neki od vas otići i u druge krajeve Zemlje u potrazi za predahom i novim iskustvima, daleko od ispita, domaćih zadaća i upornih jutarnjih budilica. Ususret međunarodnom Danu planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja, s vama dijelimo jedan upečatljiv citat Henryja Davida Thoreaua: „Ništa Zemlju ne čini tako prostranom kao prijatelji u daljini; oni stvaraju geografske širine i geografske dužine.“
Tehnološkom ekspanzijom i alternativnim komunikacijskim kanalima, poput društvenih mreža, prividno smo učinili Zemlju „manjim mjestom“, no često zaboravljamo svoju stvarnu veličinu u usporedbi s majkom prirodom. Cijenimo je.
Vama i vašim bližnjima od srca želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

Četiri godine rada, istraživanja, promatranja i razgovora bili su temelj za nastanak nove knjige mr. sc. Ana-Marije Jagodić Rukavine, kineziologinje i inovatorice Body tehnike, jedinstvene hrvatske metode vježbanja kojoj je cilj uspostavljanje psihofizičke uravnoteženosti. Dugogodišnje iskustvo i stručnost u kineziološkom području razvoja rekreativno-terapeutskih načina vježbanja koji utječu na razinu energije, raspoloženje, svijest i osobni razvoj onih koji prakticiraju Body tehniku sada je unaprijeđeno novim korakom – knjigom pod nazivom „Vitalnost – životna sila koja nas pokreće“, nedavno predstavljenoj na promociji u Zagrebu.

Više informacija, kao i fotografije s promocije knjige, pogledajte u prilogu.

U videomaterijalu na priloženoj poveznici pogledajte ciljane vježbe za održavanje zdravlja i gustoće vaših kostiju:

Lelja

Moj doticaj s Body tehnikom je u tek u začecima, ali Body tehnika prožima moj život od samih početaka. S obzirom da je moja mama vježbala dugi niz godina u PBS-u nakon što me rodila, znala sam što je Body tehnika. Kod kuće sam imala i Ana-Marijinu knjigu koju sam kroz godine, kako sam se sve više interesirala za vježbanje, znala proučavati jer mi je nudila nove varijacije već poznatih vježbi. S obzirom da sam u svijetu Body tehnike nova i nisam je redovito prakticirala, ne mogu još podijeliti svoja svjedočanstva o tome što je ona napravila za moje tijelo, ali mogu reći kako mi je dosad ponudila novi način promišljanja o tome kako i zašto izvodim određene vježbe. Također, kao početniku u ovom području, mislim da vježbe Body tehnike nisu zastrašujuće. Kada pogledate kako se izvodi neka vježba i sami je isprobate, osjetit ćete koliko ste je u tom trenutku spremni izvesti (nedostaje li vam fleksibilnosti ili vam je možda taj dio tijela slabiji), ali svakako ćete uspjeti napraviti barem neku varijaciju te vježbe. Prilikom vježbanja Body tehnike natječete se jedino sa samim sobom. Dok izvodite vježbe, čak i na grupnom satu, nemate vremena gledati druge jer je fokus svakog treninga isključivo na vama. Također, Body tehnika ne garantira instant vizualne transformacije (naravno i one se događaju tijekom vremena), ali vam garantira da ćete se već nakon jednog treninga osjećati dobro u svojoj koži, biti uspravniji, osjećati se lakšima i osvijestiti svoje tijelo. Ono što se meni najviše sviđa je upravo to što nakon treninga Body tehnike najviše osjetim upravo svoja najslabija područja: stopala i ramena.
Kad sam magistrirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odlučila sam se za upis Kineziološkog učilišta Body tehnike. Ono što me privuklo upisu upravo tog učilišta bila je želja za znanjem i razumijevanjem ljudskog tijela, unapređenjem svog znanja prema vježbanju, ali i to što Body tehnika ne nudi šture protokole i čvrsta pravila, nego nam otvara um i uči nas osluškivati, pronalaziti odgovore i omogućava kontinuirano unapređivanje.
Mislim da je Body tehnika okupila jednu zajednicu ljudi koji teže istom, a to je dijeliti nesebično svoja znanja i pomagati drugima. Što više vremena provodim u samom studiju, razmišljam kako mi je žao što nisam došla ranije!

Cvjetača ili karfiol, drevno mediteransko povrće, prava je riznica vitamina, minerala i brojnih fitonutrijenata. Zajedno s kupusom, keljom, prokulicama i brokulom pripada porodici tzv. krstašica.

Bogata je vitaminom C, A, E te vitaminima B skupine, a ističu se i minerali kalij, magnezij, fosfor, cink, natrij, sumpor, bakar, mangan i selen. Osim navedenog, vrlo je bogata i antioksidansima te vlaknima.

Zahvaljujući vitaminu C i antioksidansima, cvjetača podupire imunološki sustav.

Magnezij, folati i dijetalna vlakna iz cvjetače čuvaju zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Korisna je hrana za trudnice, s obzirom da je bogata folatima koji pomažu pravilnom razvoju fetusa.

Brojna dijetalna vlakna u cvjetači pružaju podršku probavnom sustavu

Antioksidansi iz cvjetače eliminiraju toksine iz organizma, što doprinosi mladolikom izgledu kože.

Zahvaljujući sinergiji vitamina C, antioksidansa i fitonutrijenata koji imaju antikancerogeno djelovanje, cvjetača sprečava nastanak raka.

 

ZAPEČENA CVJETAČA

Sastojci:

1 veća mlada cvjetača
250 ml grčkog jogurta
sok jedne limete
sol
papar
curry prah
češnjak u prahu
maslinovo ulje

Priprema: 

Očistite i operite cvjetaču te je razdvojite na manje dijelove. Komadiće cvjetače stavite u nauljenu posudu za pečenje te ih prelijte umakom načinjenim od prethodno pomiješanih sastojaka (maslinovo ulje, grčki jogurt, sok limete, sol, papar, curry prah i češnjak u prahu). Pecite u pećnici 60 minuta na 180 stupnjeva.

Došlo je predivno proljeće, a kada priroda ponovno pokaže svoju ljepotu, i ljudska duša je spremna oživjeti.

Harriet Ann Jacobs

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.