Dragi naši,
na početku smo nove godine, još jednoga novog ciklusa kojega vežemo uz početak, svježe odluke, nove odnose i iskustva. Od početka godine u mojim se mislima vrti jedna od najpoznatijih rečenica u svijetu filma – “May the force be with you.” Nikada prije o njoj nisam razmišljala koliko zadnjih tjedana. Mora postojati neki razlog i svakako ga želim podijeliti s vama. Ovaj izraz vrijedi kao pozdrav ili kao izjava nekome s pozitivnom namjerom želje za srećom i uspjehom. Pokušajte u sebi osjetiti naboj tih riječi koje su konceptom u starwars-svijetu značile da univerzalna energija povezuje sve stvari u svemiru. Tako se, dok ih čitate u našem naslovu, povezuje i s vama. Te riječi imaju snagu koja vas potiče da izvršite što vam predstoji na najbolji mogući način za vas. One vam jednostavno podižu energiju. Kao što recimo psovka, s druge strane, spušta energiju. Zato je naslov prvoga newsletter-a u novoj godini naša istinska želja da univerzalna energija bude svima na raspolaganju, kao podrška koja pomaže svim nastojanjima, zdravom i uspješnom životu. Stoga je možete usmjeravati ka sebi i zaista osvijestiti i dozvati da vam pomogne u primjerice vašem procesu ozdravljenja, kako bi vas podržala tijekom teškog vremena ili potaknula jačanje tijela. Ili je možete uputiti nekome kome želite i time snažiti električnu aktivnost srca svoga. Dobrim željama prema drugima uvijek napajamo svoje tijelo energijom, zar ne? No ne zaboravite da to možete podariti i samima sebi.
Stoga vas pozivam da ustanete, duboko udahnete i zrak kojim ste napunili svoje tijelo zamislite kao tu univerzalnu silu koja ulazi u vas. Napaja vas. Nakon par udisaja jednostavno ćete drugačije stajati i osjećati naboj u svojemu tijelu. Fokusirajte svoje misli na nešto što želite oporaviti i izdisajem šaljite namjeru usmjerenu na to mjesto. Sila iz navedenog koncepta odnosi se na kvalitetu vaših fokusiranih misli. One su povezane s poljem naše kolektivne svijesti i, kada imamo čistu i fokusiranu misao, preplavljuje nas i djeluje na cilj koji smo odabrali. Svima nam je dostupna snaga misli. Povežete li misli s emocijom, dahom i uzemljenjem, tada doslovno kao da vršite download iz univerzalne energije koja djeluje za vas. Tako budite sretni i uspješni što god radili jer dio ste inteligentnoga samosvjesnog polja koje nam je stalno na raspolaganju. Svaku večer u ovoj godini možemo pokloniti malu kap zahvalnosti iz srca prema njemu. Neka vas to potakne da se povežete sa sobom i tako povezani osvijestite da svaka vaša misao, emocija i djelo mogu biti u službi saznanja tko ste, kamo stremite i što još želite ostvariti.

Isprobajte poznatu vježbu Body tehnike `Deva`. Vježba je izvrsna za ispravljanje pogrbljenog držanja, ublažavanje bolova u leđima, poboljšanje pokretljivosti prsno-ramenog pojasa i istezanje stražnje strane bedrene kosti. Najbolje ju je raditi ujutro, a savjetuje se svima osim onima koji ne smiju spuštati glavu.

Filip

U PBS sam došao ove godine u 8. mjesecu sanirati ozljedu stopala. I prije sam bio na oglednom treningu, no s obzirom da nisam živio u Zagrebu nisam mogao dolaziti češće, ali znao sam kako se trenira u PBS-u i kakve stvari se rade. Mislio sam da mi to može pomoći, pogotovo pri smanjenju ozljeda i pri fluidnim kretnjama koje su bitne za sport. Kroz treninge sam najviše naučio povezati tijelo i um i pravilno trenirati i aktivirati mišićne skupine za koje nisam ni znao da postoje. Najveću razliku u svome sportu košarci osjetio sam kroz pripremu za trening i utakmice. Kada odradim određene vježbe koje sam naučio u PBS-u, osjećam se puno spremniji i moćniji i sav svoj fokus na terenu mogu prebaciti na košarku. Ne moram razmišljati o kretnjama, jednostavno mi dolaze prirodno. Sami treninzi u PBS-u podižu razinu energije i osjećam se puno energičniji i snažniji. Najviše sam osvijestio važnost aktivacije stopala od kojih sve kreće, a gdje sam bio dosta loš. To mi je puno pomoglo. Sve vježbe primjenjujem svakodnevno i mogu reći da mi olakšavaju život što se tiče bolova nakon treninga. Puno lakše i brže se oporavljam. Najviše u PBS-u me se dojmila atmosfera, kad god dođeš svi su uvijek veseli i nasmijani. Uvijek je neka pozitivna energija što treninge čini zabavnijima i lakšima, a da ne kažem da je svaki trening drugačiji. Moraš doći fokusiran i spreman jer nikad ne znaš što te čeka. To je upravo i najljepši dio jer uvijek imaš neke nove izazove i tako možeš svaki dan sve više i više napredovati.

Crveni radič smatra se jednom od najljekovitijih salata. Srodnik je zelenoj salati i maslačku, a svojim gorkastim okusom sastavni je dio mediteranske prehrane.

Sadrži željezo, cink, bakar, mangan te vitamine B skupine, K i C kao i mnoštvo dijetalnih vlakana.

Zahvaljujući bogatstvu mikronutrijenata i antioksidansa, crveni radič ima višestruke blagodati na zdravlje organizma:

– potiče detoksikaciju organizma: konzumiranje radiča potiče izlučivanje toksina iz tijela, izlučivanje žuči i urina

– poboljšava zdravlje probavnog sustava: bogat je vlaknima čime održava dobru pokretljivost crijeva i tako smanjuje rizik od zatvora, hemoroida i raka debelog crijeva

– ima antioksidativno djelovanje: crvena boja radiča dolazi od spoja antocijanina koji pozitivno djeluje na stanice oštećene oksidativnim stresom te na smanjenje upalnih procesa

– održavanje zdravlja kostiju: radič sadrži visoku razinu vitamina K, bitnog čimbenika u  borbi protiv osteoporoze

– smanjuje rizik od srčanih bolesti: radič sadrži polifenole koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju crikulaciju

– snižava kolesterol i šećer u krvi

Crveni radič najčešće se koristi sirov u salatama, a osim listova mogu se konzumirati i korijen i cvijet.


SALATA OD RADIČA

Sastojci:

2 šake nasjeckanog radiča
2 šake rikole
1/4 glavice komorača (nasjeckanog)
200 g domaćeg skuhanog graha
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica mješavine sjemenki (sezam, lan, suncokret, bundeva…)
sok cijelog manjeg limuna
soli i papra po želji

Priprema:

  1. Skuhati grah i procijediti ga.
  2. Oprati i procijediti rikolu te prethodno nasjeckani komorač i radič.
  3. Sve sastojke promiješati u zdjeli, začiniti i posuti sjemenkama.

“Nikada nije kasno da postanete ono što želite. Nadam se da ćete živjeti život na koji ste ponosni, a ako otkrijete da niste, nadam se da ćete imati snage započeti ispočetka.” 
F. Scott Fitzgerald

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.