Dragi moji, kako ste?
Jeste li zadovoljni svojim početkom godine, zadacima koje ste si postavili, odlukama, rješenjima, planovima? Znajte da sve to što vidite u i o sebi, činite i želite i dalje činiti, dolazi iz vaše nutrine koja je povezana s ukupnim stanjem zdravlja vašega bića. Stoga, u ovome ćemo broju kratko o zdravlju – ženskome i muškome! Postoje li razlike, što mislite? Krenimo od toga da je zdravlje konstantno izmjenjivo stanje koje teži potpunom fizičkom, psihičkom i socijalnom blagostanju. Važno je biti u mogućnosti i svjesno jačati osobno zdravlje stvaranjem pozitivnog i povoljnog okruženja koje vodi ka zdravlju. Nije to samo odsustvo bolesti ili neke dijagnoze, to je naš aktivni svakodnevni proces kojega svi možemo kvalitetnije i svjesnije iskorištavati. Zar ne? Biraj s kime se družiš, radiš, jedeš i spavaš! Žene su prosječno svjesnije i lakše ulaze u duboke procese promatranja i intuitivne razgovore same sa sobom. Muškarci  manje, no ima sve više “probuđenih” i otvorenih muškaraca koji su vrlo uspješni i cjeloviti upravo zato što u sebi otvaraju svoju stvarnu, duboko skrivenu prirodu. Ta duboka priroda u svima nama je ženski kod koji krasi našu kreativnost, znatiželju, otvorenost uma i duha, ljepotu i spoj s prirodnim, snagu duhovnog i eteričnog. Sve što se u znanosti i tehnologiji (kao „više“ muškim principima života) do sada unaprjeđivalo, činilo se upravo na temelju ove duboke snage kvalitete u nama – naše ženske, jin energije. Moderna znanost, kao dokaz tomu, počinje hvatati korak s novom paradigmom zdravlja koja ne zanemaruje ni najmanje dijelove naše biologije. Novi pogled na zdravlje istražuje kvantni fenomen unutar života, unutar naše biologije i na mikroskopskoj se razini otkriva da kvantna fizika ne živi samo u laboratoriju. Dokazalo se da različite elektromagnetske frekvencije koje se događaju u svakome trenutku oko nas i iz svih naših različitih stanica, misli i emocija te odnosa elemenata oko nas – zemlje i vjetra, zraka, temperature, hladnoće, sunca, vode – sve te stvari imaju ključan utjecaj na našu biologiju u svakom trenutku. Održavati zdravlje stoga postaje puno složeniji proces od zdravoga hranjenja, tjelovježbe i spavanja. Zamislite da 50% vašega zdravlja leži u ovisnosti koliko i koristite li uopće svoje ženske potencijale. Promislite nakratko o tome…o potencijalima koje i žene i muškarci posjeduju i na kojima se upravo baziraju međusobne sile privlačenja i nadopunjavanja. Prije nego što gledate svoj vanjski odnos, osuđujete ili uništavate, uvijek se prisjetite, radi vašeg osobnog stanja zdravlja, kakav je vaš  odnos prema nježnijoj strani i potrebi koju vi posjedujete. Ogledala nam pokazuju kako izgledamo izvana, a odnosi kako izgledamo iznutra. Mi smo svi promatrači vlastitih suprotnosti.

Neka vam ovaj moj uvod, barem na trenutak, pokaže put ženskoga promišljanja. Uz aktualnu temu, sve vas od srca pozivam da mi se pridružite na radionicama koje ću održati na sjajno osmišljenom prvom regionalnom Women’s Weekendu!

Rijeka će od 9. do 11. ožujka o.g. biti domaćin prve regionalne konferencije pod nazivom Women’s Weekend koja će otvoriti niz aktualnih tema s ciljem osnaživanja položaja žena i razmjene znanja i iskustava te davanja doprinosa ostvarivanju pomaka u pronalaženju odgovora na niz otvorenih pitanja.

Women’s Weekend će umrežiti i okupiti najvažnija imena iz različitih industrija i društvenih sfera i brojne iznimne žene koje pomiču granice u područjima kojima se bave. Među njima će biti i naša Ana-Marija Jagodić Rukavina koja će govoriti i prezentirati posebnosti Body tehnike, ali i naučiti kako jačati vitalnost, snažiti potencijale i neutralizirati vanjske štetne utjecaje.

Nemojte propustiti biti dijelom prvoga Women’s Weekenda! Iskoristite posebnu priliku i klikom na link osigurajte na vrijeme svoje ulaznice putem koda pbscentar po posebnoj cijeni 1 + 1!

Cijeli program Women´s Weekend-a pogledajte klikom na  link.

Izdvojite pet minuta svojega vremena i prepustite se našoj Ana-Mariji i vježbama uz drveće za mir, vitalnost i protočnost.

Eva

Toliko je vremena prošlo od kada sam došla u PBS, da se niti ne sjećam točne godine. Rekla bih negdje oko 2014. godine. Krenula sam zbog iznimno spuštenih stopala i operacije podizanja svodova stopala.

S obzirom da moj tata dugo ide u PBS i jako mu pomaže, rekao je da i ja probam krenuti radi oporavka.

 

O sebi sam u PBS-u prvenstveno naučila koliko slabo tijelo imam i koliko trebam raditi na njemu da bi normalno funkcioniralo. Definitivno pokušavam što više koristiti savjete koje mi daju treneri, a najviše Maja. U PBS-u mi se uvijek najviše sviđa radosna i lagana atmosfera i opuštena komunikacija s trenerima i njihova prilagodljivost!

Maslina je jedna od najstarijih kultura Mediterana. Uzgaja se unazad 6000 godina, a bila je i ostala važan dio kulture starih civilizacija.

Isto tako, maslina je jedna od glavnih zvijezda mediteranske prehrane koja se smatra najzdravijom jer, između ostalog, snižava i razinu lošega kolesterola.

Maslina sadrži visok udio nezasićenih masnih kiselina koje blagotvorno djeluju na zdravlje, izvor je vitamina E, bitnog u borbi protiv slobodnih radikala, kao i drugim antioksidansima poput polifenola i flavonoida. Bogata je željezom, bakrom te prehrambenim vlaknima.

Dobrobiti konzumacije maslinovog ulja i maslina:

– maslina sadrži spojeve koji smanjuju razinu lošega kolesterola te tako povoljno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava;
– zahvaljujući vitaminu E, ima protuupalno djelovanje na organizam;
– sadrži spojeve za koje se pokazalo da imaju antikancerogeno djelovanje;
– bogata je prehrambenim vlaknima, djeluje preventivno u borbi protiv raka debelog crijeva.

No maslina i maslinovo ulje od davnina imaju i posebno mjesto u zdravlju žena. Vežu se uz pojam ljepote,  dugovječnosti i vitalnosti. Ekstra djevičansko maslinovo ulje kožu čini ljepšom i zdravijom, biofenoli olakšavaju simptome predmenstrualnog sindroma, fenolni spojevi s antitumorskim djelovanjem imaju bitnu ulogu u prevenciji raka dojke, a neke studije pokazuju pozitivan učinak njegove konzumacije na gustoću i zdravlje kostiju te prevenciju osteoporoze.

Priuštite si jednostavan ritual opuštanja uz kupku od maslinovog ulja i nahranite svoju kožu.

U toplu vodu stavite 4 žlice organskog maslinovog ulja i provedite 15 minuta u vodi. Ulje će dubinski prodrijeti u kožu i zadržati kolagen zbog čega će koža postati čvršća.

“Nježnost i dobrota nisu znaci slabosti i beznađa, već izvori snage i odlučnosti.”
Khalil Gibran

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.