Dragi naši,

priroda nas vodi u nove boje, temperature i prizore koje u šetnji volim promatrati i diviti se prirodnim „kulisama“ koje se svakodnevno mijenjaju. Kad malo bolje razmislimo, naše se tijelo također svakodnevno mijenja. Možda nam se čini da smo stalno isti, ali, kada gledamo kako se u cijeloj prirodi neumorno ponavljaju procesi puno dugovječniji od naših života, shvaćamo da se tako obnavljaju i naši sustavi, organi i stanice. Ponekad mi se čini da ovo stalno ponavljam. Točno je da se ponavljam jer je to jako važno, a mnogi kimaju kao s razumijevanjem, međutim djelima prema sebi ipak to ne pokazuju. Mišljenja sam da mnogi koji se bave zdravljem kao svojom profesijom, zaboravljaju poštovati tijelo kao cjelinu i razumjeti širu sliku procesa u kojem se nalazi neki problem. Ako nas u školama i na fakultetima ne uče cijeniti tijelo, znate li vi možda mjesto gdje bismo to mogli naučiti? Možda promišljate kao i ja – to je obitelj kao osnovna institucija u kojoj razvijamo svoje vrijednosne sustave. No, što ako nemaš podršku u obitelji? Što ako postaješ previše drugačiji? Što ako smetaš jer propitkuješ? Postoje pojedinci u društvu koji se usude biti i pokrenuti čitave nove sustave podrške, drugačijega pogleda i holistične perspektive na vitalan i harmoničan život. I to su mjesta gdje možemo učiti baš ono što nas zanima. Potpuno je nevažno koliko ti je godina i koje si struke, boje kože ili nacionalnosti. Važno je osjetiti da imaš priliku rasti i razvijati se u smjeru koji zahtijeva tvoja priroda. U nadi da smo i mi, PBS centri, jedna mala karika društva koja čini tu razliku, za one koje više zanima vitalnost i razumijevanje tijela, imamo školu koja posluje od 2006. godine i otvara polaznicima novu perspektivu i odnos prema vlastitome tijelu. Naša je misija učiti vas kako osjetiti tijelo, razumjeti ga i komunicirati s njim s blagošću i poštovanjem. Stoga, ako ste na životnoj prekretnici, osjećate u sebi neki zastoj, nezadovoljstvo, želite pokrenuti nešto novo, zanima vas tijelo (na bilo koji način), želite se baviti zdravljem, a ne problemima, imate potrebu više razumjeti tijelo i tako pomoći sebi i drugima – postoji jedno mjesto. To je naša jezgra Body tehnike i svi ste dobrodošli u nju – u Kineziološko učilište Body tehnike. https://www.pbscentre.com/uciliste/
Ako nam tijelo ne radi dobro, ne može biti balansirana niti naša psiha niti um. A tijelo koristi energetske procese da bi se održavalo i iscjeljivalo. Stoga, kada ste i psihički i fizički emocionalno prazni ili nestabilni te vam fali radosti i entuzijazma ponovite sada za mnom sedam puta: „Trebam svoje tijelo pokrenuti i tako energiju uravnotežiti.“ Možda ćete time pojesti manje slatkoga, masnoga ili toksičnoga?
U drevnim se kulturama, prije liječenja bolesnoga stanja, uvijek prvo pristupalo pokretanju energije kako bi se tijelo samostalno iscijelilo. Imajmo povjerenja u to da jačanjem vlastitih prirodnih resursa možemo živjeti i najveće izazove modernoga doba. Prisjetimo se da je energija čarolija našega tijela vidljiva u pokretu. Ako je držite protočnom, ona će voditi brigu o zdravlju i vitalnosti vašega života. Jedan od tjelesnih načina kako ju povratiti, osjetiti i ojačati je – Body tehnika. Budite mi ohrabreni i pozitivni jer jedino što zaista posjedujete doživotno je vaše T. I. J. E. L. O.

Iskoristite nadolazeće dane za šetnju u prirodi i upijanje jesenskih boja. U našemu kratkom edukativnom videu, pogledajte kako osviješteno hodati (pravilno hodati, koristiti i uključiti sve mišiće u našemu lokomotornome sustavu, koordinirati pokrete ruku i nogu, osvijestiti i pravilno postaviti stopalo kao prvi kontakt s podlogom) i maksimalno iskoristiti vrijeme provedeno u prirodi.

Martina Škrinjarić

S  konceptom Body tehnike imala sam se prilike upoznati u ranijoj fazi svoje trudnoće.

Kvaliteta i individualan pristup bili su presudni u odabiru PBS centra sportske izvrsnosti.

Kako sam i prije trudnoće imala problema sa skoliozom i kifozom, znala sam da moram pronaći stručne instruktore koji će svojim znanjem i pristupom sugerirati najbolje opcije vježbanja za mene, ne samo u trudnoći već i nakon poroda.

Osim nakupljenih kilograma i hormonskih promjena, pojavili su se i stres, umor i česti bolovi u vratu. Smatram da ih uspješno rješavam čestim treninzima i dovođenjem svojega tijela u svojevrsni balans.

U PBS centru sportske izvrsnosti vježbam već treću godinu i stvarno mogu reći da sam prezadovoljna. Ljepše se držim, osnažena mi je postura i učim (i dalje 🙂 ) pravilnije disati.

Ono što bih izdvojila je individualan pristup naših body instruktora (neovisno radi li se o individualnom satu ili vježbanju u grupi) svakome od nas prilikom vježbanja .

Sat vremena Body tehnike me u potpunosti revitalizira na način da me ili „ podigne „ ili „ opusti „ ovisno o tome što mome tijelu treba.

Veliko hvala mojim instruktorima Leoni, Elvisu i Luki na tome.  🙂

Tko može odoljeti mirisu pečenih kestena u jesenskim danima?

Ni stari Azijci, kao ni stari Rimljani nisu uspjeli u tome. Smatra se da se kesten pojavio u prethistorijsko doba u Aziji, Rimljani su ga kasnije proširili Europom, a Grci cijenili radi ljekovitih svojstava. Konzumirao se na razne načine: pečen, kuhan, u obliku napitka kao zamjena za kavu, u obliku medne rakije… Nije ni čudo da je najslavniji rimski vladar Gaj Julije Cezar, za vrijeme svoje vladavine, spaljivao šume kestena na područjima koje je osvajao ne bi li uništio izvor hrane tamošnjem stanovništvu.

Kesten spada u skupinu orašastih plodova, no, za razliku od ostalih plodova, jedini sadrži vitamin C. Kao i ostali orašasti plodovi, ne sadrži gluten te je pogodan za osobe osjetljive na njega. Bogat je i vitaminima B grupe, vitaminom A te kalijem, fosforom, magnezijem, sumporom, bakrom, klorom i manganom. Kao bogat izvor folne kiseline, pogodan je za zdravlje trudnica s obzirom da folna kiselina osigurava pravilan razvoj fetusa. Radi mono-nezasićenih masnih kiselina koje sadrži, štiti kardiovaskularni sustav i snižava razinu kolesterola. Visoka razina kalija čini ga pogodnim za osobe s bubrežnim oboljenjima. Visoka energetska vrijednost čini ga, pak, pogodnim za sportaše.

Za razliku od pitomoga kestena koji je jestiv, divlji kesten se cijeni radi ljekovitih svojstava.

Pripravci od kestena koriste se u razne svrhe – čaj od kestena koristi se u slučaju astme i kašlja, tinkture ublažavaju simptome hemeroida te općenito pomažu zdravlju vena, a kestenov med pospješuje cirkulaciju i zdravlje jetre.

KRUH OD KESTENA

Sastojci:

2 dl biljnoga mlijeka

3 jaja

1 žlica grčkoga jogurta

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

150 g kestena

Priprema:

Nakon što pečene kestene usitnite u blenderu, dodajte  sve ostale sastojke pa sve dobro promiješajte i razradite smjesu. Pecite 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Dobar tek!! 🙂

Intimno zdravlje je puno više od seksualnosti. To je kontakt s našim centrom, kontakt s našom najdubljom sferom iz koje proizlazi samopercepcija te percepcija na van. Kako, unatoč stalnim životnim promjenama, ne zaboraviti gdje je naš centar i tko smo zaista iz centra…poslušajte u nastavku.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.