Dragi moji istomišljenici, vježbači, instruktori, sretna sam jer živimo, radimo, služimo i, kad pogledam oko sebe, vidim život, vidim obnovljenu prirodu, mlade koji se druže, ljude koji se smiju… ili je to možda samo odraz onoga što želim vidjeti? Razmislimo kako u zadnje vrijeme gledamo na život oko sebe.

Je li vas iskustvo karantene podsjetilo na neke nove ili, zapravo, prave a zaboravljene vrijednosti? Kako god, moramo biti svjesni da je sada najvažnije ustrajati na stvaranju i širenju pozitivne energije. To je izravno posezanje za višom svijesti koju bih najbliže opisala kao ljubav na prvi pogled. Izaziva trenutnu ugodu i podizanje energije, a formula za pozitivu življenja vrlo je jednostavna: što više dajemo iz vlastite potrebe i zadovoljstva, to više dobivamo. Tako se učimo manje držati do onoga što posjedujemo, za ono materijalno, u strahu da će nam biti oduzeto, a više ulažemo u svoju cjelovitost, više jastvo, puninu potencijala.

Krenite odmah! Predočite si klackalicu. Na jednu stranu klackalice postavite svoje tijelo, a na drugu mental. Klackajte se ritmom kojega možete fokusirano pratiti mentalom – ritmom izmjene usmjeravanja energije na tijelo-mental i mental-tijelo. Kada „investirate“ energiju u tijelo i podarite mu 100% pažnje, klackalica se spušta na stranu tijela. Potom sve resurse tijela “investirajte” u neku ideju ili viziju koju mentalno želite – klackalica će se podići i prebaciti na stranu mentala. Zaboravite sve svoje misli i rečenice koje su, već iz navike, često pune samosažaljenja, samokritike i srama. Ovakva vježba može biti vaš put prema emocionalnoj slobodi i stvaranju najvećega bogatstva, a to je pozitiva u vama i oko vas. Poznato je da su najbogatiji ljudi na svijetu koji su, dakle, stvorili obilje, na ljestvici sreće najnesretniji. Nisu, vjerujem, naučili stvarati ono drugo, nematerijalno bogatstvo. Kao uostalom ni većina nas u zapadnom, ubrzanom svijetu. Naprosto ne postoji takav predmet u školi, a nije niti tema u obiteljima. Stoga nemojte tek ovlaš pročitati ove retke, već  sami isprobajte vježbu. Za početak samo mentalno, a onda uključite i tijelo prema niže opisanom postupku. Pokušajte, vježbajući klackalicu, osvijestiti svoj odnos prema tijelu kao najvažnijemu materijalnom dobru. Koliko ulažete („investirate“) u njega? Usredotočite se na ljepotu svojega tijela, na sve divne trenutke koje ste doživjeli s njim, prisjetite se kako se ono mijenjalo u životu, slijedite njegove potrebe i intuiciju. Uvjerena sam da smo sposobni vidjeti svoje tijelo i život u kojem nema mentalnog zaposjedanja i nasilja, u kojem sve naše životne uloge složno funkcioniraju u cilju sveopćega boljitka. Održavajte vašu “klackalicu” davanja i primanja u ravnoteži te vjeri u ljubav, združena srca, dobrotu i zdravlje.

Ema
Mojoj šestogodišnjoj kćeri, rođenoj s rijetkom urođenom malformacijom, od rođenja je bio potreban tim stručnjaka. Unazad nekoliko mjeseci, otkako smo otkrili PBS, taj tim je upotpunjen. Ono što joj je kirurgija omogućila, sada u PBS-u nastavljamo poboljšavati ciljanim vježbama prilagođenima njezinoj dobi. Fokus je na jačanju mišića zdjeličnog dna u svrhu poboljšanja kontinencije. Osjećaj da smo pronašli mjesto gdje smo u sigurnim i stručnim rukama je prije svega umirujući. Hvala vam na tome od srca!

Crveno ljubičasta rapsodija

Mjesec svibanj polako nas približava ljetu, periodu kada počinjemo uživati u raznovrsnosti boja, okusa i mirisa kroz pregršt finih namirnica. Ako želite biti zdravi i snažnog imuniteta te minimalizirati unos toksina kroz špricane i prerađene namirnice, kad god je to moguće, jedite sezonsko voće i povrće iz domaćeg uzgoja. Prije možda 10-20 godina još uvijek smo znali kada je sezona kojega voća i povrća; znali smo da nas u proljeće uveseljavaju jagode i trešnje; tikvice, lubenice i dinje ljeti, a raznoliki agrumi na jesen i zimu. Tada smo živjeli u skladu s prirodom, prateći godišnja doba koja su diktirala ritam, izbor jela i hranjive sastojke kojima smo opskrbljivali organizam upravo tada kada su našem organizmu najpotrebniji. Stoga, iskoristite ovaj mjesec i brzo krenite u kupovinu jagoda, trešanja i borovnica koje čine našu svibanjsku voćnu rapsodiju.

Trešnje ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali su zato bogate drugim antioksidantima. Sadrže vitamin B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin. Navedeni sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raka, štite od srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, a navodno su dobre i protiv glavobolje.

Jagode su odličan izvor vitamina C, pa ćete već u 150 g dobiti potrebnu dnevnu dozu ovoga važnog vitamina. Uživate li u jagodama, u organizam ćete unijeti i vitamin A te potrebni kalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Osim toga, jagode su dobro sredstvo protiv probavnih smetnji. 

Brojna istraživanja su pokazala da borovnice imaju odlična ljekovita svojstva. Njihovo antioksidativno djelovanje će smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti. Dobar su izvor dijetalnih vlakana te odličan izvor vitamina C, K i mangana.

Brzo kumicama na plac po svoju košaricu crveno ljubičaste rapsodije mirisa, okusa i vitamina 🙂

Snažiti energetsko tijelo jednako je važno kao i snaženje našega fizičkog tijela. Što su to naši nevidljivi korijeni, kako ih osvijestiti i ojačati, kako ostvariti protočnost u vlastitome tijelu, osjećaj snage i štita od negativnih utjecaja okoline, ljudi, situacija – pogledajte u videu naše Ana-Marije povodom Sensa live Body Healing Story radionice.

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.