Dragi moji prijatelji svih generacija,
ovaj uvod posvećujem neumitnosti starenja, prirodnom procesu kroz koji svi prolazimo, procesu kojega se ne trebamo bojati, sramiti se, skrivati godine, bore, rane i tegobe. Sve su to posljedice naših životnih priča i upravo su one, te priče, najveće blago koje trebamo s ponosom pokazivati i dijeliti s drugima. Zašto se bojimo pokazati, otvoriti i potpuno izraziti? Što to skrivamo pogrbljenim tijelima, svadljivim ispadima, povlačenjem u sebe? Naravno, svi ćemo imati drugačiji odgovor na ova pitanja. No, nedavno sam spoznala, zahvaljujući promatranju i radu s ljudima svih dobnih skupina, kako je prvi dio našeg života (recimo do 40-ih) tek predvorje za onaj puniji, bolji, svjesniji drugi dio koji dolazi u doba zrelosti. Tada se razvija prava mudrost koju upijaš i doživljavaš kao svoj rast, upoznavanje samoga sebe u svjesnosti i potencijalima. Kako bi to otkrili na najbolji način, trebamo se družiti sa što širom generacijskom lepezom ljudi, od djece do najstarijih, slušati ih i promatrati – mladi sa starijima od sebe, a, kada ostarimo, s mladima. Ta izmjena iskustava među generacijama stvara snažne veze evolucijskoga prijenosa i osigurava, kako mladima tako i starijima, osjećaj samopouzdanja. Glavni razlog leži u stalnom prenošenju novih informacija, neprekidnom učenju. Životnom učenju. U njemu nalazimo mogućnost kako pronaći vlastite, jedinstvene, kreativne sokove i hranu za dušu. Tada nam život postaje pustolovina koja zahtijeva i pobuđuje strast za životom u stalnom učenju, a naše su godine samo običan broj. Mladima je neizmjerno potrebno slušati priče starijih. Susrest će se s iskustvima onih koji prihvaćaju svoju preobrazbu i tako postaju sjajni primjeri bogatstva i skrivene moći dugoga i radosnoga življenja.
Zahvalni smo što upravo ovakvo okruženje doživljavamo svakodnevno u našim PBS-centrima. Svaki dan zajedno učimo jer slušamo vaše nadahnute priče i osjećamo da živimo zajedno kao da su još stoljeća ispred nas. Strast za životom je naš zajednički cilj, stoga, ako niste do sada ovako razmišljali, počnite! A, ako trebate pomoć, pridružite nam se u centrima ili putem naših on-line programa.

Isprobajte našu vježbu Harmonika uz rub stola (zidića ili ležaljke kada se nađete na moru) i otvorite prsni koš ka suncu za bolju preplanulost. Svi koji osjećaju bolove u leđima ili vratu, ovom će vježbom svakako pobuditi cirkulaciju u tim područjima i znatno olakšati bol.

Sanja Ivančević
PBS-centar je ušao u moj život kao božićni poklon koji sam dugo priželjkivala. Do tada sam isprobavala različite načine vježbanja, tražila se u raznim varijantama, ali ništa nije ispunjavalo očekivanja i ‘ono nešto’. Nakon prvih konzultacija s Ana-Marijom shvatila sam da sam na pravom mjestu, da je to ‘ono nešto’ što tražim već duže vrijeme. Krenula sam na individualne treninge na kojima sam počela upoznavati svoje tijelo iznutra, jednu čaroliju kako vježbama i pokretima, povezanima s disanjem, mogu djelovati na različite funkcije organa, na moje stalne boljke lumbalne kralježnice s kojima sam se borila godinama. Kad kažem borila, to znači zaista borila jer sam gotovo stalno radila protiv nje krivim vježbama, krivim načinom poimanja zdravlja, misleći kako radim nešto dobro. Odlaskom na individualne treninge počela sam otkrivati pravi put u kojemu prije svega djelujem svojom psihofizičkom snagom i funkcioniram bez ukočenosti i osjećaja bespomoćnosti. Sve to ne bi bilo moguće bez Tomislava koji me, kao vrhunski body instruktor, vodi na tom putu s besprijekornim osjećajem za verbalizaciju svake vježbe i vizualizaciju efekta koji sama vježba donosi, kao i za osluškivanje trenutnih potreba i stanja u kojemu se moj organizam nalazi. Svakodnevno pomiče moje granice, a to me posebno veseli kada shvatim da vježbu (za koju pomislim kako nema šanse da je izvedem) na kraju zaista i odradim. Vrlo je bitno što u Centru učim kako se nositi sa stresom jer, svi smo svjesni da je stres dio svakodnevnoga života i da ga ne možemo izbjeći, ali se možemo i moramo nositi s njime. Najvažnije od svega je što se u PBS-u osjećam dobro, veselo i sretno, bez obzira na raspoloženje u kojemu sam došla na trening. Vesela lica, osmijesi i povjerenje trenera koje me okružuju, za mene predstavljaju sretno mjesto, moj happy place.
Tako moj božićni poklon traje već gotovo tri godine i nadam se da će trajati još jako dugo.

Tikvica

Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Iako je riječ o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem. Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time nam daje osjećaj sitosti. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, a žute su tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju prekomjerni apetit. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju razinu kolesterola. Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose. Zbog visokog udjela mangana, tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim. Stoga, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša će koža postati meka i svježa baš onakva kakvoj svi težimo.

Zdravstvene dobrobiti tikvica:
· djeluju protuupalno
· povećavaju razinu energije
· potpomažu mršavljenje
· snižavaju razinu kolesterola
· čiste crijeva od toksina
· sprječavaju bolesti prostate
· poboljšavaju probavu
· potiču libido
· čine kožu zdravijom
· čuvaju zdravlje fetusa.


Recept: Zoodles ili špageti od tikvice

Sastojci: 4 srednje tikvice, 3 žlice ekstra djevičanskoga maslinovog ulja, 1 žlica mljevenoga češnjaka (3 do 4 režnja), 1/4 do 1/2 žličice sušenih listića kajenske papričice, 2 srednje rajčice, 1/2 šalice naribanog parmezana, 1 žličica kukuruznoga škroba, 2 žličice hladne vode, sol i papar po ukusu.
Priprema: Oguli i, uz pomoć spiralizatora, izreži tikvice kako bi dobila špagete. U duboku tavu na srednju jačinu vatre dodaj maslinovo ulje, češnjak i sušene listiće kajenske paprike. Kad se ulje zagrije, dodaj tikvice. Kuhaj dok ne postanu al dente, 5 do 7 minuta. Trebaju omekšati, ali ne toliko da se raspadaju. Miješaj ih kako bi se svi sastojci dobro sjedinili. Dodaj rajčicu i sir i pusti da se kuha još minutu. Jednom gotove, špagete od tikvica i rajčicu uz pomoć štipaljki izvadi u tanjur ili posudu, a tekućinu koja je ostala iza njih, ostavi u tavi. Smanji jačinu vatre. U manjoj posudi pomiješaj kukuruzni škrob i vodu i dodaj u tekućinu koja se nalazi u tavi. Dobro promiješaj i kuhaj sve dok se smjesa ne zgusne i počne izgledati kao umak. Kušaj ga, začini solju po želji te ga zatim prelij po tikvicama i rajčici. Posluži toplo i pospi parmezanom. Dobar tek!

Lipanj je mjesec koji nam donosi smijeh, veselje i uzbuđenje. Vrijeme je to kada se energija kanalizira i spaja ka jedinstvu i suosjećanju. Lipanj je i mjesec plodnosti – novoga rađanja zemlje kroz period kasnoga proljeća i početka ljeta. Brojčano se iskazuje kroz brojku 6. A značenja same brojke i energije u broju 6 su borba za ideale i načela ljudskih bića koja pokazuju zabrinutost za dobrobit svih. Ovdje se nalazi čista emocija, emocija izvan normalne. Ona pomaže pronaći sretnu razinu: znate kada dati, a kada pustiti druge da se brinu o vama. Također, brojka 6 predstavlja odabir, osvještavanje prisutnosti svjetla i tame, dobra i zla i odluke donesene između, brani nas od negativnih utjecaja i otpušta podsvjesna vjerovanja.
Upitajte se za trajanja ovoga mjeseca: Jeste li postigli sve što ste htjeli? Jesmo li dozvolili balans i mir kroz pritisak vremena i obveza ili smo reagirali negativno, raspršujući se u stresu?
Lipanj je mjesec kada je svakome od nas otvorena mogućnost novog učenja i shvaćanja. Posegnite ovaj mjesec za onim što vam se do sada možda činilo nedostižnim. Vi ste u kontroli, vozač ka vlastitoj budućnosti, samo možda još niste toga svjesni

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.